Magazin

Radosni i Tužni vitez: Misteriozni učesnici carske pogrebne povorke koji su imali jaku simboliku

Smrt imperatora se u doba Carske Rusije doživljavala veoma emotivno, a njihov ispraćaj na večni počinak više je ličio na bal pod maskama nego na pogrebnu povorku. Još od vremena petra Velikog, glavni učesnici ove ceremonije bila su dva viteza - Radosni i Tužni. Koju simboliku su oni imali i zbog čega su se smatrali centralnim figurama ispraćaja?
Radosni i Tužni vitez: Misteriozni učesnici carske pogrebne povorke koji su imali jaku simboliku© Youtube / Музеи Московского Кремля

Za vreme vladavine imperatora Petra Velikog u Rusiji se ustalila ceremonija sahranjivanja slična onim u evropskim zemljama, uz neznatne izmene koje su oslikavale kulturu zemlje i status vladara. Svečana pogrebna povorka bila je najupečatljiviji i najznačajniji element sahranjivanja ruskih imperatora.

Svi učesnici svečane pogrebne ceremonije imali su svoje mesto, a čitav čin ispraćaja imperatora bio je prožet jakom simbolikom i alegorijama. Najistaknutiji učesnici ove tužne svečanosti bila su dva viteza - Radosni i Tužni. 

Radosni i Tužni vitez - centralne figure pogrebne povorke

Radnosni vitez nalazio se na samom početku povorke. Odeven u bogati zlatni oklop, sa šlemom na glavi u koji je utkano nojevo perje bele boje, on je jahao na belom konju sa zlatnim pokrivačem. Njegov mač, koji je nosio u ruci, bio je usmeren ka nebu i predstavljao je simbol života i večne vlasti ruske imperatorske porodice. Radosni vitez je veličao novog imperatora koji bi nasledio tron.

Tužni vitez je tokom ceremonije sahranjivanja careva uvek išao peške, sledujući za Radosnim vitezom. U crnom oklopu upotpunjenom nojevim perjem iste boje, on je pognute glave i sa mačem uperenim ka zemlji koračao podsećajući na tužan kraj zemaljskog puta koji ne mogu izbeći čak ni carevi. Njegov zadatak bio je da oplakuje preminulog imperatora i žali za njegovim odlaskom.

Početak i kraj pogrebnih povorki sa vitezovima

Prvi put u istoriji Carske Rusije vitezovi su u svečanoj pogrebnoj povorci učestvovali 4. februara 1826. godine, kada je na večni počinak ispraćan imperator Aleksandar I. Od tada, pa sve do 7. novembra 1894. godine, ceremonija se poštovala do tančina i u svakoj od njih vitezovi su igrali glavnu ulogu.

Danas oklopi Radosnog i Tužnog viteza krase izložbeni paviljon Državnog muzeja-rezervata "Carsko selo", koji se nalazi u gradu Puškin, nadomak Sankt Peterburga. S vremena na vreme oba viteza imaju "turneje" po ruskim gradovima, u okviru kojih se mogu videti ne samo oklopi, već i doživeti pogrebna povorka u kojoj su oni uzimali učešće.

image