Magazin

Redovan seks čini da izgledamo i do 7 godina mlađe, tvrde eksperti

Osim što utiče na raspoloženje i samopouzdanje, redova seks se odražava i na naš fizički izgled. Zahvaljujući njemu naš organizam sporije stari i čini da izgledamo i do 7 godina mlađe.
Redovan seks čini da izgledamo i do 7 godina mlađe, tvrde eksperti© Canva / Jacob Lund

Skupe kreme, botoks i invazivni hirurški zahvati možda jesu prečica do mladolikog izgleda, ali stručnjaci tvrde da postoji mnogo bolji način za održavanje jedrine organizima. Tajna je u redovnim seksualnim odnosima, tvrdi doktor Dejvid Viks, britanski konsultant kliničke psihologije.

"Kvalitet seksualnih odnosa kod odraslih je preduslov za dobro opšte zdravlje", naglasio je Viks.

Dobar i redovan seks "briše" i do 7 godina

Prvi znaci starenja pojavljuju se već u kasnim dvadesetim godinama, a već sa 30 većina žena i muškaraca ima poneku boricu i pokoju sedu vlas. Uteha stiže u pravi čas - znakove starenja možemo izbrisati sa našeg lica kao gumicom. I to ni manje ni više nego regularnim seksualnim odnosima.

Ukoliko se pitate kako je to moguće, doktor Viks ima vrlo jednostavan odgovor na to pitanje: tokom intimnih odnosa naše telo, pored hormona ljubavi i sreće oslobađa i hormon rasta, koji čini kožu elastičnijom, a samim tim i manje podložnom procesima starenja. Dakle, dve muve jednim udarcem - i zadovoljstvo, i anti-ejdž.

Ovakvi zaključci potkrepljeni su i mnogobrojnim naučnim istraživanjima. Jedno od njih pokazalo je da su ispitanici koji su imali seksualne odnose 3 puta dnevno izgledali i do 7 godina mlađe u odnosnu na one koji su sa svojim partnerima bili intimni samo 2 puta sedmično. 

Seks produžava i životni vek

Osim što nas vizuelno podmlađuje, redovan i kvalitetan seks dokazano produžava i životni vek. On ublažava bolove, smanjuje stepen stresa i ojačava imuni sistem, čineći organizam otpornijim na sve što godine donose. Efekat se posebno uočava kada su u pitanju odnosi sa stalnim partnerom ili partnerkom.

Osim toga, istraživanja su pokazala da oni koji u krevetu više eksperimentišu  imaju značajno stabilnije mentalno zdravlje od onih koji ne eksperimentišu, prenosi Hafington Post.

image
VV inauguration
banner