Magazin

Cela Rusija slavi Maslenicu, "najukusniji" praznik u godini

Maslenica se u Rusiji tradicionalno tradicionalno obeležava u nedelji koja prethodi Velikom Uskršnjem postu, a smatra se i da je jedan od "najukusnijih" praznika u godini. Slavlje uz palačinke, takmičenja i narodne običaje traje svih 7 dana, a narod ovu priliku koristi da se i najede i proveseli. Kako Maslenicu Rusi slave ove godine?
Cela Rusija slavi Maslenicu, "najukusniji" praznik u godini© РИА Новости / Алексей Майшев

Osim što se na meniju svake domaćice, kafea i restorana nalaze palačinke u hiljadu i jednom obliku, u duhu praznika Maslenica u ruskim gradovima su organizovane i brojne manifestacije. Ovaj praznik posvećen dolasku proleća jedan je od najdužih, proslavlja se čak nedelju dana, ali i jedan od najveselijih, jer je ispunjen brojnim tradicionalnim manifestacijama koje su prilagođene današnjem vremenu.

@rtbalkan Ovo je jedan od najpopularnijih običaja u Rusiji. 🇷🇺🥞🥘 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #rusija #zanimljivosti #foryou #maslenica #običaj #praznik #palačinke #priroda #trending #foryoupage #fypシ♬ original sound - RT Balkan

Kako proslava Maslenice izgleda danas

Obeležavanje Maslenice oduvek je bilo ispraćeno brojnim tradicijama, koje su se sa vremenom neznatno modifikovale i prilagodile savremenom načinu života. I pored toga, većina njih zadržala je suštinu - da se svi posetioci proslave dobro provedu i zabave obučeni u narodne kostime i nošnje i najedu slasnih, tek ispečenih palačinki.

Neki od običaja koji se i dan danas poštuju jesu i penjanje na drveni stub na čijem se vrhu nalaze neobični pokloni, kao i paljenje strašila koje se zove Maslenica, po kome je i sam praznik dobio ime. Ovaj običaj koji je potekao još iz paganskih vremena označava da je zimi napokon došao kraj i da je na pragu dugoočekivano prolećno vreme.

Trgovi i parkovi ukrašeni u čast praznika

Budući da se ruski narod sa velikim poštovanjem odnosi prema narodnim tradicijama i prazničnim običajima, njihova proslava je uvek ispraćena i adekvatnom dekoracijom. Najveći trgovi i parkovi Moskve i drugih gradova ukrašeni su u duhu Maslenice, a mnogobrojne dekorativne postavke koje su "nikle" na teritoriji gradova raduju kako mališane, tako i odrasle.

Jelke na Crvenom trgu u samom srcu Moskve, kao i mnogobrojnim prestoničkim parkovima, ukrašene su "od glave do pete" tračicama u bojama Maslenice. Ispred Istorijskog muzeja koji krasi plato pored Kremlja nalaze i brojni štandovi na kojima se posetioci mogu počastiti vrućim palačinkama. Oni koji više vole aktivan odmor mogu se oprobati i u raznoraznim društvenim igrama ili naučiti tradicionalne ruske plesove.

Istorija Maslenice - od paganskog običaja do verskog praznika

Maslenica je drugi najpopularniji praznik u Rusiji, odmah iza Nove godine. Maslenična nedelja koja počinje tačno nedelju dana pred Veliki Uskršnji post, odnosno 56 dana pred Uskrs, poslednja je prilika za veselje i bogato, mrsno ručavanje.

Kroz istoriju Maslenicu su nekoliko puta pokušavali da iskorene, ali svaki put bezuspešno: ljudi su i dalje sa nestrpljenjem iščekivali poslednje zimske dane i Maslenicu, oglušujući se na sve kaznene mere i zabrane koje su u to vreme bile na snazi.

S početka 18. veka crkva je prestala da obraća pažnju na proslavljanje Maslenice, da bi je nešto kasnije čak i priznala - ograničivši namirnice koje su dozvoljene te nedelje i vreme trajanja na jednu sedmicu, pri čemu svaki dan ima svoj poseban naziv.

Svaki dan Maslenične nedelje je poseban

Prvi dan Maslenične nedelje je "Susret". Tog  dana domaćica kuće mora ispeći veliku palačinku (bljin, kako je nazivaju u Rusiji), bogato je podmazati maslacem i dati kao milostinju onome kome je potrebno, ili bakama u crkvi. Što je palačinka veća i masnija, to će godina biti bolja za članove porodice.

Drugi dan je "Flertovanje". Po tradiciji ovog dana mladi se skupljaju u kući bilo koje neudate devojke iz društva, a tokom velike i bogate večere "baca se oko" na nekoga od gostiju. Upoznavanje tokom Maslenične nedelje uvek je dobar znak.

Treći dan je "Lakomka", i on prolazi u krugu ženine porodice. U sredu svaka brižna majka može da utiče na ličnu sreću svoje ćerke, i prema ruskoj tradiciji, njenog izabranika pozove na palačinke. Što više muškarac pojede - to će srećniji, bogatiji i duži brak imati.

Četvrtog dana je "Veselje". Ovaj dan treba provesti van kuće i uživati u zimskim čarolijama. Onima koji žive u predelima bez snega ne preostaje ništa drugo nego da uživaju u šetnji ili fizičkoj aktivnosti u prirodi, a idealno bi bilo otići van grada sa porodicom i prijateljima.

Petog dana je "Taštino veče" - tada se na "revanš" večeru zove tašta, kod koje su zaljubljeni golupčići bili u sredu. U slučajevima kada je u porodici tenzična atmosfera, tašta baš ovaj petak koristi kako bi sa mladima izgladila odnose.

U subotu je "Zaovina sedeljka"i to je dan kada muž konačno "predaje štafetu" ženi - sada je njen red da iskaže poštovanje muževljevoj porodici, a naročito svekrvi i njegovim sestrama. Ukoliko ih muž nema, u gosti se zove sva bliža rodbina ili bliski prijatelji – žena se "odužiti" mora.

Nedelja je dan za "Ispraćaj".  Ovaj dan je i poslednji dan pred Veliki Post, pa je zato jako važno skloniti i izbrisati sve loše iz života, ali i oprostiti onima koji su se ogrešili o nas. U Rusiji se na ovaj dan tradicionalno traži oproštaj za sve grehove koje smo nekome učinili.

image