Magazin

Ova mapa pokazuje "posao iz snova" za ljude širom sveta: Koje zanimanje je najtraženije u Srbiji

Interesantna mapa pokazuje koje zanimanje se širom sveta najviše pretraživalo na internetu od početka 2024. godine. Najpopularniji posao se pojavio na vrhu pretrage u čak 55 zemalja, međutim ovaj posao nije najtraženiji u Srbiji. Kod nas, a i u okolnim zemljama, "karijera iz snova" je malo drugačija.
Ova mapa pokazuje "posao iz snova" za ljude širom sveta: Koje zanimanje je najtraženije u Srbiji© Pixabay/OpenClipart-Vectors

Sve zemlje su označene posebnim bojama, kako bi se razlikovale pretrage najtraženijih zanimanja. Fraza "kako postati pilot" je ukucana 50.000 puta na internetu u januaru 2024. godine, a najtraženija je u zemljama kao što su: Velika Britanija, Španija, Irska, Novi Zeland, Kenija, Somalija, Indija, Saudijska Arabija i Japan, prema analizi sajta za karijere "Džobsiker".

Drugi najpopularniji posao na planeti je stjuardesa. Ova profesija ima 29.000 pretraga i najpopularnija je u Americi, Kanadi, Meksiku i Brazilu.

Na trećem mestu je modeling, sa 25.000 pretraga na globalnom nivou. Možda je iznenađujuće, ali i u Srbiji je biti model izbor broj jedan, kao i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Egiptu, Alžiru, Iraku i Maroku. Prema portalu "Džobsiker", modeling verovatno ima veliku popularnost u Evropi, jer se ovaj kontinent smatra modnim centrom sveta.

Što se tiče drugih zemalja na Balkanu, u Crnoj Gori je posao muzičara najtraženiji, u BiH je pilot, a u Severnoj Makedoniji je najpoželjniji posao influensera.

Što se ostatska svetske rang liste tiče, psiholog je na četvrtom mestu (17.000 pretraga), kao najtraženija profesija u Australiji i Boliviji, a za njim je "influenser" kao peti (17.000). Ova profesija je ujedno i prvi izbor u Kolumbiji, Venecueli i Južnoj Africi.

Doktor je šesta pretraga na rang listi (15.000), prvo mesto zauzima u Ugandi i DR Kongu, učitelj je sedmi (14.000, sedmi) i najtraženiji je je u Belorusiji, Ukrajini i Rusiji. 

Na osmom mestu se nalazi advokat (14.000), a ova karijera je izbor broj jedan na Haitiju i Liberiji. Deveto mesto zauzima vatrogasac (14.000 i prvo mesto u Čileu) i "preduzetnik" (13.000 pretraga i prvo mesto u Gvineji).

Portparol "Džobsikera" (Jobseeker) je rekao: "Našu kampanju za poslove iz snova je bilo neverovatno uzbudljivo razvijati, otkrivajući ključne obrasce i razlike između onoga što smatramo poslom iz snova. Iako je mogućnost da postanete pilot jaka tema u celoj studiji, sama raznolikost karijernih puteva ukazuje da ne postoji jedinstven pristup zadovoljstvu i ispunjenju karijerom," rekao je portparol "Džobsikera" za "Dejli mejl".

"Oduševljeni smo kada vidimo modernije puteve kao što su influenseri i jutjuberi koji se nalaze na listi. Ko zna šta će biti poslovi iz snova ljudi kako se profesije budu razvijale u narednih 10, 20 i 50 godina?"

image