Magazin

Greške koje ne bi trebalo da pravite kada idete na dug let avionom

Dugo putovanje avionom sigurno nije najudobnije iskustvo, ali postoji nekoliko čestih grešaka koje nesvesno pravite, a koje vam možda pogoršavaju doživljaj. Šta bi trebalo da izbegavate da biste imali najbolje moguće iskustvo u vazduhu?
Greške koje ne bi trebalo da pravite kada idete na dug let avionom© Pexels/Victor Freitas

Priprema za dug put može biti stresno, a preduzimanje još nekoliko dodatnih koraka možda deluje kao previše obaveza. Međutim, potrebno je vrlo malo da sebi obezbedite što udobniji let - samo se pobrinite da izbegavate sledećih sedam stvari:

Nošenje neudobne odeće

Najčešća greška koju ljudi prave na dugotrajnim letovima je da se ne obuku kako treba. S obzirom da ćete sedeti na istom sedištu šest ili više sati, neophodno je da vam bude što udobnije.

Izbegavajte tešku i nepraktičnu odeću, a umesto toga izaberite meke tkanine i elastične materijale, u kojima možete lako da se krećete. Takođe, s obzirom na promenu temperature u kabini, preporučljivo je da uvek bidete slojevito obučeni, čak i tokom letnje sezone.

Udobna odeća ne mora da bude trenerka i obična majica, ali je važno da bilo koji odevni komad koji odaberete bude kvalitetan i omogućava vam da se krećete nesmetano. Na kraju, obratite pažnju na obuću. Iz higijenskih razloga, stjuardese ne preporučuju da se izuvate, čak ni tokom dugotrajnog leta, tako da je najbolje da nosite obuću koja nije uska i neudobna. Ako nosite patike, setite se da povremeno opustite pertle.

Izbor mesta pored toaleta

Vaš izbor sedišta može da napravi veliku razliku u kvalitetu vašeg leta. Ako želite mir, razmislite o izboru sedišta koje nije u delu gde je vrlo prometno, poput toaleta. Iako zvuči praktično, gužva ispred toaleta, pa samim tim ispred vašeg sedišta, neće biti prijatna.

Najbolje je da odaberete mesto dalje od njega, kako biste povremeno ustali i protegli noge, pa se potom vratili u mirniji deo aviona.

Gledanje na sat

Teško je odoleti proveravanju sata, ali u većini slučajeva deluje kao da vreme sporije prolazi kada krenete da obraćate pažnju na njega. Prepustite merenje vremena profesionalcima i skoncentrišite se na svoju udobnost.

Letenje bez sopstvene zabave

Pre leta, prebacite filmove, muziku ili podkaste na svoje uređaje kao što su telefon, tablet ili laptop i uverite se da su potpuno napunjeni pre putovanja, kako biste imali zagarantovanu mogućnost za razonodu.

Mnogi pomisle da mogu da izdrže nekoliko sati bez toga, ali često se pokaju. Ne bi trebalo isključivo da se oslanjate na izbor zabave koji pruža avionska linija, jer vam možda neće odgovarati ili neće pravilno funkcionisati.

Mislite da morate da pričate sve vreme

Kada putujete sa kolegama, ne morate uvek nužno da sedite pored njih. Osim ako ne morate da radite zajedno tokom leta, izaberite svoje posebno mesto na poslovnom putu koje bi, po mogućnosti, bilo malo udaljeno od kolega. Imaćete dosta zajedničkog vremena na aerodromu, a zatim na svom odredištu.

Isto važi i za razgovor sa nepoznatima - niste u obavezi da pričate sa onim koji sedi do vas samo zato što je on raspoložen za ćaskanje.

Oslanjanje na avionsku hranu

Nikada vam nije zagarantovan veliki izbor obroka i užina, tako da je najbolje da dobro jedete neposredno pre leta ili da ponesete sopstvenu hranu.

Opcije za hranu u avionu često mogu biti ograničene, tako da ovo garantuje da ćete moći da jedete šta želite i kada želite, što sigurno olakšava dug i naporan put.

Zanemarivanje brige o sebi

Kada ste na letu koji dugo traje, možda se osećate kao da ste u nekoj alternativnoj stvarnosti, u kojoj vreme i pravila ne važe, ali je i dalje neophodno da vodite računa o sebi i svom telu kada god možete.

Ustanite da prošetate i istegnite se svakih nekoliko sati, vaše noge će vam biti zahvalne kada sletite. Ne zaboravite da se hidrirate, ponesite veštačke suze za oči i kreme za lice (jer se koža i oči često isuše tokom leta), uzimajte sve vitamine i lekove koji su deo vaše svakodnevne rutine... Ako učinite sve što možete da se brinete o sebi tokom leta, bolje ćete se osećati tokom i nakon putovanja.

image