Magazin

Ove 4 kombinacije boja bi trebalo izbegavati u uređenju enterijera

Uređivanje doma na prvi pogled može izgledati jednostavno, ali u stvarno ono zahteva mnogo pažnje, vremena i posvećenosti detaljima. Samo jedna sitnica poput kombinovanja boja može potpuno pokvariti utisak o prostoru, pa je ovaj aspekt važno imati na umu kada opremate svoj dom.
Ove 4 kombinacije boja bi trebalo izbegavati u uređenju enterijera© Canva / FotoHelin

Proleće je idealno vreme za renoviranje doma, pa su dizajneri enterijera u ovo vreme naročito traženi. Oni koji biraju da ništa ne prepuštaju slučaju, već dom osveže uz savete eksperata, trebalo bi da se naoružaju strpljenjem jer su termini za konsultacije dupke puni, dok će onima koji žele biraju da to urade sami, ove smernice stručnjaka sa portala Livingetc biti zlata vredne.

Roze i crnu boju ne treba kombinovati u enterijeru

Iako veliki kontrast nože biti sjajan način za isticanje prostora i dodavanje ličnog pečata, kombinacija roze i crne boje u domu može izgledati previše ekstremno. "Ovakav kontrast nije idealan za enterijer naročito ukoliko je ostatak prostora u svetlijim tonovima". navode stručnjaci. "Oni se međusobno poništavaju i čine vrlo lošu kombinaciju". Umesto toga, predlog je uparivanje roze tonova sa neutralnijim nijansama poput bež, sive ili svetlo smeđe radi postizanja vizuelnog balansa.

Ni žuta i narandžasta ne izgledaju dobro u enterijeru

Zasebno žuta i narandžasta boja dodaju posebnu notu prostoru i čine ga toplijim i vedrijim. Međutim, njihovo kombinovanje u prostoru se nikako ne preporučuje jer mogu stvoriti vrlo neugodnu, napornu atmosferu. Po mišljenju stručnjaka Lucije Ajres, narandžasti elementi se mogu odlično slagati sa komadima nameštaja u smeđoj, teget i crno-zelenoj paleti boja.

Ljubičasta i narandžasta nije preporučljiva za dom

Dizajner enterijera Grej Džojner je istakla kako kombinacija ljubičaste i narandžaste boje takođe nije preporučljiva kada je opremanje doma u pitanju. Po njenom mišljenju ove boje odlično izgledaju jedino na dresovima sportskih ekipa. Zasebno ove boje mogu odlično akcentovati prostor, ali je važno voditi računa o tome da se ljubičasta boja koristi u prirodnim nijansama poput patlidžana, lavande ili jorgovana. Tako prostor neće biti prezasićen, već ispunjen umirujućim bojama.

Crvena i zelena su "ne nikako" u enterijeru

Kombinacija crvene i zelene boje u enterijeru odaje utisak novogodišnje atmosfere, koja svakako nije primenljiva tokom cele godine. Za one koji žele crvene elemente u domu, preporuka je da se oni kombinuju sa nameštajem sive boje koja će je makar delimično neutralisati. Ukoliko baš volite miks crvene i zelene, preporuka dizajnera je da se kombinuju svetlije nijanse zelene boje sa bojom crvene cigle, a izbegavaju jarke nijanse koje stvaraju prazničnu atmosferu u prostoru.

image
VV inauguration
banner