Magazin

Dete vas je slagalo? Možda ste ljuti, ali naučnici tvrde da ovo ukazuje na natprosečnu inteligenciju

Iako se roditelji trude da deci od najranijeg uzrasta usade svest o tome da laganje nije dobro, istraživanja su pokazala da sklonost ka ovoj navici može ukazivati na natprosečnu inteligenciju.
Dete vas je slagalo? Možda ste ljuti, ali naučnici tvrde da ovo ukazuje na natprosečnu inteligenciju© Canva / Khosro

Kada je reč o laganju, većina roditelja nastoji na tome da ovu naviku kod dece spreči i da sa svojim mališanima ima iskren i odnos pun poverenja. Međutim, stručnjaci tvrde da je laganje potpuno normalna pojava za decu mlađih uzrasta i da se čak može povezati i sa izuzetnim stepenom kognitivnog razvoja, prenosi portal Si-Bi-Si.

"Kao roditelji, nastavnici i društvo u celini, uvek brinemo da će laganje kod dece imati strašne posledice. Ali ispostavilo se da postoji velika razlika između dece koja lažu u ranijem uzrastu i one koja to rade kasnije. Deca koja lažu ranije to je znak imaju mnogo bolje kognitivne sposobnosti", istakao je Kang Li, psiholog specijalizovan za moralni razvoj dece u intervjuu za Si-Bi-Si.

Eksperiment pokazao da je laganje povezano sa kognitivnim razvojem

Kako bi dokazali svoju pretpostavku, istraživači su sproveli nesvakidašnji eksperiment u kome je učestvovalo 42 dece predškolskog uzrasta podeljeno u dve grupe. Jedna grupa je prethodno naučena da laže, a druga nije. Njihov zadatak bio je da sa odraslom osobom igraju igru sakrivanja užine, i to tako da odrasli pogađa u kojoj je ona ruci. Ako bi dete uspešno prevarilo odraslu osobu, moglo je da zadrži užinu.

Nakon što je eksperiment završen, deci su podeljeni testovi samokontrole, razumevanja namera i uverenja drugih ljudi, na osnovu kojih su stručnjaci morali da procene kognitivne sposobnosti dece. Ono što su rezultati testova pokazali ih je veoma iznenadilo: deca koja su naučena da lažu (varaju) su imala daleko veći uspeh na testovima.

"Sa samo nekoliko dana podučavanja, deca su brzo naučila da varaju i od toga stekla neposredne kognitivne koristi", naveli su naučnici.

Kako je sposobnost laganja povezana sa inteligencijom

Sposobnost laganja je znak za dve važne prekretnice u razvoju dece: razumevanje da je njihov um i ono što se u njemu dešava odvojeno od uma druge osobe (teorija uma) i sposobnost da se reguliše sopstveno ponašanje i postupci. Dakle, sposobnost ubedljivog laganja u detinjstvu je povezana sa pozitivnim atributima, uključujući inteligenciju, individualnost i kreativnost.

Kako navodi Kang Li, ovaj eksperiment ne znači da roditelji treba da uče svoju decu da lažu, već da razumeju da nije loše pustiti ih nekada da igraju ove vrste obmanjujućih igara. "Mi smo društvena bića i moramo da sarađujemo sa drugima. U nekim situacijama možda ćemo morati da lažemo da bismo postigli određeni cilj. Zato ne treba slepo da mislimo da je poštenje jedina politika", rekao je doktor Li za Si-Bi-Si.

image
VV inauguration
banner