Magazin

Ovo je najskuplja stvar na svetu - prodaje se za 140 miliona dolara po gramu

Najskuplja stvar na svetu nisu dijamanti, zlato, tartuf ili kavijar, kako bi mnogi pomislili. Činjenica je da su navedene materije i namirnice veoma skupe, ali sigurno za njih ne treba izdvojiti 140 miliona dolara po gramu koliko košta prah endoedarski fulereni na bazi atoma azota.
Ovo je najskuplja stvar na svetu - prodaje se za 140 miliona dolara po gramu© John Guccione www.advergroup.com

Supstanca koja je suludo skupa svoju veliku primenu će imati u budućnosti. Naime, endoedralni fulerini bazirani na atomu azota, koji koštaja 140 miliona dolara po gramu, imaju potencijal da se koriste za stvaranje veoma malih i visoko preciznih atomskih satova.

Atomski satovi su ključni za funkcionisanje navigacionih sistema i prilično su veliki. Ali korišćenje ove skupe supstance moglo bi pomoći da trenutni atomski satovi budu dosta manji. To bi moglo imati ogromne implikacije i na to kako koristimo atomske satove, proširujući njihovu upotrebu izvan navigacije.

U budućnosti čak i pametni telefoni mogli bi da imaju atomski sat u sebi, smatraju oksfordski naučnici koji su zaslužni za razvijanje endoedralnih fulerena, jedinjenju zasnovanom na atomu azota.

Materijal je u suštini minijaturni "kavez" atoma ugljenika, s atomom azota unutra. Naziv "fuleren" odnosi se na ovaj "kavez" i predstavlja omaž arhitekti i filozofu Ričardu Bakminsteru Fuleru, koji je bio poznat po svojim dizajnima koji sadrže karakteristične međusobno povezane trouglove u geodetskoj kupoli, piše Uniled.

image