Magazin

Pronađeni "izvanredni" češljevi koji ukazuju na prisustvo Vikinga u Britaniji u 9. veku

Arheolozi u Velikoj Britaniji pronašli su vikinške češljeve u gradu Ipsvič, u Safoku, a ova otkrića dokazuju da su Vikinzi postojali u ovom gradu krajem 9. veka.
Pronađeni "izvanredni" češljevi koji ukazuju na prisustvo Vikinga u Britaniji u 9. veku© Pexels/jiva75

Analizom iskopavanja izvršenih između 1974. i 1994. godine, otkriveni su "izvanredni i jedinstveni" češljevi Vikinga u Britaniji. Arheolozi su pronašli ove vredne artefakte nakon proučavanja preko 2.000 pronađenih predmeta i smatraju da su se češljevi u Ipsviču posebno istakli. 

Češljevi su takođe pravljeni u ovom gradu i imali su "izrazite lokalne forme", prema Arheološkoj službi Saveta okruga Safok. Većina je napravljena od fragmenata rogova crvenog jelena, a neki su napravljeni od kostiju, uključujući i kosti kita.

Ispitani su i pronađeni kalupi za broševe, igle, krajevi kaiševa, oprema za tkanje i izradu tekstila, kao i neki komadi za društvene igre, koje su bile popularne u vikinškom društvu.

"Postoji nekoliko fragmenata koji ukazuju na veze sa inostranstvom, posebno sa severnom Francuskom, Frizijom (sada delovi Holandije, Nemačke i Danske) i južnom Skandinavijom", rekli su istraživači.

Ipsvič je osnovan kao anglosaksonska trgovačka luka nakon raspada Rimskog carstva i napredovao je kroz pomorsku trgovinu sa Evropom, a pao je pod vlast Vikinga 869. godine.

"Sa samo jednom zbirkom nalaza, možda ne bismo mogli da prepoznamo njihov značaj. Ali u ovom slučaju, sa oko 40 iskopavanja u Ipsviču tokom 20 godina, možemo izgraditi ubedljivu sliku o ulozi koju je grad igrao u srednjovekovnom životu", zaključila je Melani Vigo di Galidoro, zvaničnica okruga Safok za zaštićene predele i arheologiju.

 

image
VV inauguration
banner