Magazin

Spavanje tokom polenske groznice je otežano - šta ublažava simptome

Proleće donosi lepo vreme, ali i polen. Mnogi početak ovog godišnjeg doba dočekaju sa zapušenim nosem, grebuckanjem u grlu i kijanjem, a takođe zbog simptoma ne mogu da spavaju. Šta uraditi u tim slučajevima?
Spavanje tokom polenske groznice je otežano - šta ublažava simptome© Andrea Piacquadio/pexels

Svi smo se radovali toplijem vremenu, dužim danima i povratku sedenju u restoranima na otvorenom,  zelenilu, cveću. Međutim, za one koji pate od polenske groznice, ovo ima cenu - kijanje, svrab i suzenje očiju i prekid sna koji zagorčavaju život. Istraživanja govore da čak 57 odsto odraslih koji pate od polenske groznice ima problema sa spavanjem, piše Metro:

"Nije tajna da je ova groznica sinonim za poremećaj sna, što dovodi do dnevnog umora, razdražljivosti i smanjene produktivnosti", kaže ekspert za spavanje Semi Margo. Važno je za osobe koje pate od polenske groznice da preduzmu određene korake - posavetuju se sa stručnjakom da bi lakše 'upravljali' simptomima i tako poboljšali kvalitet sna.

Takođe, postoje i postoje neka mala prilagođavanja koja možemo da uradimo kako bismo osigurali bolji san tokom cele sezone alergija.

Tuširanje toplom vodom pre spavanja

Kupanje toplom vodom pre spavanja može pomoći da brže zaspimo i bolje spavamo, ali se pokazalo kao korisnim kod alergija izazvanim polenom.

"Para iz tople vode može pomoći da se ublaži začepljenost nosa tako što se oslobađa sluz", pojašnjava Semi.

Tople, suve obloge na čelu su efikasne u rešavanju ovog problema, posebno zato što ublažavaju nelagodnost u sinusima i podstiču opuštanje.

Topao čaj i inhalacije

Čaj od kamilice, nane su svi korisni u opuštanju, i pomažu da lakše utonemo u san. "Pored toga neke biljke, kao što je kopriva imaju prirodna antihistaminska svojstva, koja su korisna u ublažavanju kijanje i svraba", naglašava Semi i dodaje da ispiranje sinusa fizološkim rastorom može da bude delotvorno u suzbijanju simptoma.

Zatvarati prozore, birati posteljine od prirodnih materijala

U domovima ne bi trebalo otvarati prozore, jer se tako polen lako uvuče u domaćinstvo, slegne se u posteljinu i stvori okruženje za pojavu bola u grlu, kijanju. Preporučuju se posteljine od prirodnih materijala, jer veštački materijali mogu zadržati polen i tako otežati situaciju. 

image