Magazin

Šakom i kapom: Ilon Mask deli plave kvačice za verifikaciju naloga potpuno besplatno

Korisnicima širom sveta dodeljene su potpuno besplatno plave kvačice koje označavaju da je nalog na Iks platformi verifikovan. Mnogi od njih su u prvi mah pomislili da je u pitanju greška, ali ipak nije: ovu odluku Ilon Mask je doneo svesno.
Šakom i kapom: Ilon Mask deli plave kvačice za verifikaciju naloga potpuno besplatno© Privatna arhiva

Od kako je Ilon Mask došao na čelo Tvitera dogodile su se brojne promene: popularna društvena mreža je prvo doživela potpunu transformaciju i postala Iks, a zatim su se nizale i svakojake izmene u načinu njenog funkcionisanja. Među poslednjim novitetima jeste i besplatna dodela plavih kvačica, koje su ranije bile dostupne samo "uticajnim tviterašima" ili onima koji se pretplate na IksPremijum.

Plave kvačice za sve koji imaju preko 2.500 verifikovanih pratilaca

Novo pravilo Ilona Maska odnosi se na sve one koji imaju standardne naloge na društvenoj mreži Iks, a koji imaju preko 2.500 verifikovanih pratilaca. Ovakvi korisnici su po rečima Ilona Maska, vlasnika platforme, prvi u redu za dobijanje besplatne verifikacije i prepoznatljivih plavih kvačica.

"Svi Iks nalozi sa preko 2.500 verifikovanih pratilaca dobiće Premijum mogućnosti potpuno besplatno, dok će oni sa preko 5.000 verifikovanih pratilaca dobiti PremijumPlus opcije", napisao je Ilon Mask na svom nalogu na ovoj društvenoj mreži. 

Ranije su plave kvačice dobijali samo uticajni korisnici mreže

Zbog čega se tehnološki mogul odlučio na ovakav potez još uvek nije jasno, ali se "šuška" da je ovo odgovor na nezadovoljstvo korisnika. Od kada je Mask došao na čelo Tvitera, dodela plavih kvačica više nije bila uslovljena uticajem na ovoj društvenoj mreži, već je verifikaciju mogao da kupi svako po ceni pretplate, koja je 8 dolara.

Ovakva odluka je korisnicima teško pala, budući da je praktično preko noći verifikacija izgubila svoju vrednost. Od tada, pa sve do danas, loše odluke Maska su se samo nizale, pa je i Iks prestao da važi za jednu od najpopularnijih platformi za praćenje važnih vesti i svetskih događaja i postao "plodno tle" za širenje dezinformacija.

Hoće li nakon ove promene Iks ponovo povratiti svoj značaj preostaje da vidimo, ali sudeći po komentarima, Mask će morati da se potrudi mnogo više. Za početak - da na neki način napravi razliku između "pravih" plavih kvačica i onih koje su kupljene, a samim tim i nedovoljno autentične.

image