Magazin

Vežbanje posle srčanog udara - da ili ne

Posle preživljavanja srčanog udara opasnog po život, pacijenti osete bol, brigu i sasvim je u redu da oklevaju oko mnogih stvari. Jedna od njih jeste da li bi trebalo da se više kreću i vežbaju? Odgovor je potvrdan, kažu lekari i naglašavaju da je to jedna od najboljih stvari koju možemo da uradimo za ovaj mišić.
Vežbanje posle srčanog udara - da ili ne© @ rawpixel.com/freepik

Za pacijente koji su doživeli srčani udar postoji proces vraćanja u svakodnevnicu koji treba slediti: "Ljudi treba da vežbaju tokom oporavka od srčanog udara", naglašavaju sportski kardiolog dr Tamana Singh i njen kolega dr Erik Van Iterson.

U prvim danima nakon srčanog udara, dobro je pomeranje tela i aktiviranje mišića - posebno na nogama, naglašavaju lekari: "Pokušajte da ustanete i ležerno hodate što je više moguće i pre nego što izađete iz bolnice", savetuje dr Van Iterson.

Kada ste kod kuće, važno je da zauzmete razuman pristup tome da budete aktivni. Postepeno pretvarajte kratke u duže šetnje kako se oporavljate i osećate jači.  Fokusirajte se na izdržljivost, a ne na to koliko ste jaki i koliko možete da podignete. Cilj je da koristite vežbu kao proces lečenje, a ne da se penjete na planinu Kilimandžaro, jasni su stručnjaci.

"Vreme koje uložite radeći stvari sporije sa manjim intenzitetom odmah će vam isplatiti kada prođet šest meseci ili godinu dana od srčanog udara", kaže dr Sing.

Iako je moguće osmisliti lični plan vežbanja, ipak je preporučljivo da se angažuje stručnjak, jer njihovi programi mogu da pomognu da se obnovi kapacitet i snaga srca. Oporavak je proces i moguće je da traje neko vreme. Drugim rečima, na pravom ste putu ako stalno napredujete, ali ne preterujete.

Takođe, srčani udar ne mora da znači kraj vežbi visokog intenziteta. Samo imajte na umu da za to je potrebno vremena", kaže dr Van Iterson.

Vežbanje je važno za zdravlje nakon srčanog udara, ali treninzi visokog intenziteta nisu nužno korisniji od treninga umerenog intenziteta: 

"Usredsredite se na postavljanje realnih ciljeva koji se nagrađuju, nadograđuju se jedni na druge i pomažu da prvi put započnete ili da se vratite vežbanju na bezbedan i prijatan način", pojašnjava doktor.

Znaci da niste na dobrom putu

Fizički oporavak od srčanog udara zahteva strpljenje, i ukoliko preteramo sa vežbanjem, telo će dati do znanja.

Poznata bol

Sećate se kako ste osetili srčani udar? Možda ćete osetiti neke od istih simptoma bolova u grudima, stezanja i nelagodnosti ako preterujete tokom procesa oporavka.

Kratak dah

"Ako vam nedostaje vazduha, to je znak da radite više nego što bi trebalo. Efikasan trening ne mora da vas ostavlja bez daha i znači da idete sve dok fizički ne možete da nastavite", upozorava dr Van Iterson, a piše Helt Klivlend Klinik.

Umor

Vežbanje može da vas umori, naravno. Ali ako ste iscrpljeni nakon treninga posle preživljenog srčanog udara, to može značiti da tražite od svog tela da uradi više nego što je spremno da podnese.

Vrtoglavice

Ako vam se vrti u glavi, ovo je znak da morate da napravite pauzu i opustite se: "Važno je da slušate svoje telo i obratite pažnju na ono što osećate", upozorava dr Van Iterson.

image
VV inauguration
banner