Magazin

Ovo su najmirišljaviji gradovi na svetu - prvi na listi je kolevka civilizacije sa Balkana

Ocenjivanje gradova po znamenitostima, popularnosti, izgledu, hrani i veličini se često radi, ali sada postoji još jedna interesantna, neistražena titula: Najbolji miris. Koji su kriterijumi za najmirišljaviji grad i koji se nalaze na samom vrhu liste?
Ovo su najmirišljaviji gradovi na svetu - prvi na listi je kolevka civilizacije sa Balkana© Pexels/Alfie Sta

Sigurno je da većina gradova u svetu nema prijatan miris, jer se u njima nalazi toliko ljudi, toliko smeća, a tu je i kanalizacija, saobraćaj... Ipak, ispostavilo se da neke metropole zapravo mirišu prilično dobro, prema nedavnoj studiji kompanije "Hajp (HAYPP)". Analiza je bacila svetlo na miris (uglavnom zanemareni aspekt urbanog života), kod 30 velikih svetskih gradova, te je otkriveno koji od njih najslađe miriše.

Faktori koji određuju "ocenu mirisa" uključuju čistoću i količinu cvećara, pekara i parfimerija, a grad koji je došao na vrh top-liste je Atina u Grčkoj.

Ono što je Atinu dovelo na vrh su prvenstveno mirisi hrane. Užurbane ulične pijace, aroma svežih proizvoda, začinskog bilja i različitih grčkih delikatesa se širi vazduhom, tako da je Atina pravo zadovoljstvo za čula, sa ocenom 8.3 od 10 na "mirisometru".

Atina je takođe i cvetni raj, jer se, kako je izračunato, na 10 kvadratnih kilometara nalazi 31 cvećara i 22 parfimerije, što znači da se prijatan miris zadržava u svakom uglu grada. Posvećenost grada čistoći se takođe ogleda u njegovom Indeksu ekoloških performansi (EPI), koji je dobio ocenu 56.2.

Zato sledeći put, ako ne znate gde da odete na putovanje, ne sledite svoje srce, već pratite svoj nos.

Iako je Atina dobila prvo mesto, vredi pomenuti druge gradove koji su se našli na listi gradova sa najlepšim mirisom na svetu. Drugo mesto zauzima Pariz, sa svojim romantičnim ambijentom i elegantnim bulevarima, a odmah iza njega je Cirih, poznat po svojoj čistoći i živopisnom okruženju.

Ovo su 10 najboljih gradova na svetu sa najboljim mirisom

  1. Atina, Grčka
  2. Pariz, Francuska
  3. Cirih, Švajcarska
  4. Dablin, Irska
  5. Luksemburg
  6. Nikozija, Kipar
  7. Kopenhagen, Danska
  8. Bukurešt, Rumunija
  9. Valeta, Malta
  10. Amsterdam, Holandija
image
VV inauguration
banner