Magazin

Da li su tiganji sa nelepljivim premazom bezbedni

Bilo da smo iskusan kuvar ili početnik u kuhinji, teško je nadmašiti pogodnosti tiganja za kog se "ne lepi" hrana. Povrće i meso se lako gotove, jaja spremna za tili čas - ništa nije zagorelo, sve se završi brzo i lako. Ali, da li su ovi tiganji sa nelepljivim premazom bezbedni? I ako nisu, sa kojim da ih zamenimo?
Da li su tiganji sa nelepljivim premazom bezbedni© Sternsteiger Germany/unsplash

Posuđe sa nelepljivim premazom mnogima je prvi izbor pri kupovini tiganja i šerpi. Ovo kuhinjsko pomagalo štedi vreme, hrana se lako priprema i teško da može da zagori. Iako su korisni, takođe, tiganji sa nelepljivim premazom su se "suočili" sa ispitivanjem što se tiče potencijalnih zdravstvenih rizika.

Evo šta stručnjaci kažu da li su prošli testove ili ipak treba da nađemo njihovu zamenu.

"Nelepljive" posude su dosta brinule stručnu javnost jer su u svom sastavu, tačnije premazima imale perfluorooktansku kiselinu (PFOA). PFOA je vrsta jedinjenja PFAS-a (per i polifluoroalkil supstanci), takođe poznata kao "zauvek hemikalije", jer se ne razlažu: "Proizvodnja ovih supstanici dovodi do kontaminacije životne sredine, uključujući vodu za piće", kaže Taša Stoiber, naučnik.

Činjenica je da su neke od ovih supstanici zamenjene, ali i za njih Stoiber naglašava da je ustanovljeno da imaju slične štete po zdravlje (povećavaju nivo holesterola i rizik od raka bubrega i testisa) i okolinu.

Da li da bacimo teflonske i druge slične tiganje

Naučnici su podeljenog mišljenja, te ima onih koji tvrde da je najbolje u kuhinji liveno posuđe ili jednostavno birati keramičke, neprijanjajuće posude. Takođe, jedan deo stručne javnosti smatra da ne postoje studije koje bi dokumentovale značajan rizik po zdravlje koji proizilazi iz upotrebe ovakvih tiganja:

"Čestice PFAS-a su svuda, ne samo u tiganjima. Skoro ih svi imamo u organizmu, a većina dolazi iz kontaminirane vode za piće, hrane, ambalaža", kaže profesor biohemije Danijel Džons.

Stručnjaci savetuju da ako je tiganj izgreban i odštećen da se više ne koristi, jer mikroplastika i nanoplastika mogu da završi u hrani.

Na kraju krajeva, hemikalije koje se nalaze u tiganjima sa nelepljivim slojem su rasprostranjene u širom životne sredine i verovatno smo im svakodnevno izloženi. Naučnici naglašavaju da je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili zdravstveni efekti PFAS i da li su tiganji sa neprijanjajućim slojem zaista moćan izvor. Međutim, ako smo ipak zabrinuti, onda bolje da "igramo na siguricu" i biramo gore navedene alternativne opcije, piše Jahulajf.

image