Magazin

TikTok će početi automatski da označava sadržaj napravljen pomoću veštačke inteligencije

TikTok planira da uvede označavanje slika i video snimaka generisanih pomoću veštačke inteligencije, posebnim digitalnim vodenim žigom, poznatim kao Kontent Kredenšals (Content Credentials), saopštila je kompanija u četvrtak. Takođe navode da imaju posebnu tehnologiju pomoću koje će automatski prepoznati da li je određen sadržaj nastao pomoću AI programa, pa će ga tako i označiti na slikama i video-snimcima, a potom i na audio-sadržajima.
TikTok će početi automatski da  označava sadržaj napravljen pomoću veštačke inteligencije© Pixabay/antonbe

Kompanija već označava sadržaje generisane veštačkom inteligencijom napravljene pomoću alata unutar aplikacije, ali najnoviji potez bi primenio oznaku na video zapise i slike generisane van AI usluge koje nudi platforma, prenosi Rojters.

"Naši korisnici i naši kreatori su toliko uzbuđeni zbog veštačke inteligencije i šta ona može da uradi za njihovu kreativnost i njihovu sposobnost da se povežu sa publikom," rekao je u intervjuu Adam Preser, šef operacija i poverenja i bezbednosti TikToka. "U isto vreme, želimo da budemo sigurni da ljudi imaju tu sposobnost da razumeju šta je pravo, a šta fikcija."

"Takođe imamo politiku koja zabranjuje realističnu veštačku inteligenciju koja nije označena, tako da ako se ovakav (generisani) sadržaj pojavi na platformi, onda ćemo ga ukloniti i obeležiti kao kršenje smernica naše zajednice", dodaje Preser.

Ovaj sistem su već usvojile AI platforme poput Open AI, a navodno će i platforme poput Jutjuba, Instagrama i Fejsbuka početi da primenjuju ovaj žig.

Da bi sistem funkcionisao, i proizvođač generativnog AI alata koji se koristi za pravljenje sadržaja i platforma koja se koristi za objavljivanje istog sadržaja moraju da pristanu da koriste industrijski standard. Na primer, kada osoba koristi AI alat za generisanje slike, AI softver automatski dodaje vodeni žig na dobijenu sliku, kao i podatke u datoteku koji kasnije mogu da ukažu da li je generisana pomoću veštačke inteligencije ili ne.

Ako se ta označena slika zatim otpremi u TikTok, automatski će biti označena kao generisana AI slika.

Iz TikTok-a saopštavaju da su oni prva platforma za deljenje videa koja primenjuje ovakav vodeni žig i da će se pridružiti Inicijativi za autentičnost sadržaja koju vodi kompanija "Adobe", kako bi pomogao da se ubrza usvajanje ovog standarda u čitavoj delatnosti društvenih mreža.

image