Magazin

Šta nam donosi Jupiter u Ovnu: prelazak sa reči na dela (20. decembar 2022 - 16. maj 2023)

Jupiter ulazi u Ovna 20. decembra i daje nam priliku da oduševljeno prionemo na akciju, da vidimo gde smo jaki a gde slabi. On je poput vrhunskih trenera - nemilosrdan, traži rezultate i pun podrške kada je zaslužena, ujedno spreman da nas izbaci iz igre ako ne zaslužujemo. Dobro je zato zadžati sportski duh dok je tu, nositi se stoički sa porazima i ne zaneti u pobedama, jer je još ciljeva pred nama koje treba postići
Šta nam donosi Jupiter u Ovnu: prelazak sa reči na dela  (20. decembar 2022 - 16. maj 2023)© Unsplash/Daniel Olah

Uskoro, Jupiter će napustiti Ribe i okrenuti novi list. Ovo je period od pet meseci u kom će Jupiter bez usporavanja, gotovo u sprintu odrediti pravac mnogim geopolitičkim situacijama. Dok je bio u Ribama - rat je zapravo bio najviše medijski, propagandni, a iščekivanja i neizvesnost su rasle i splašnjavale naizmenično.

Ulaskom u Ovna to je sada sasvim nova situacija, u kojoj sve strane u pitanju veruju isključivo u pobedu, jer Jupiter u Ovnu ne priznaje poraze, ili možda tek nakon nekoliko decenija. Osim toga, insistira na propisima, poštovanju zakona i pravila. Ne pristaje na kompromise, smatra ih slabošću, pa strog kakav jeste, najavljuje period u kome na globalnoj sceni nema pregovora. Zaoštravanje odnosa je pre moguće nego pomirenje dok je on tu.

Jupiter je upravo bio u Ovnu kada je Vladimir Putin prvi put postao predsednik u decembru 1999. godine, a sa druge strane, kako Jupiter u Ovnu predstavlja i vojne saveze - ovo je NATO koji ne propušta priliku da započne neku od svojih invazija (1999. godine bombardovanje Srbije i Crne Gore, 2011. invazija na Libiju. Daleke 1987. kada je Jupiter isto bio u Ovnu, Regan i Gorbačov potpisali su Sporazum o korišćenju raketa, jedan od najvažnijih militarnih akata ikada).

Najnapetiji period zato može biti od 12. januara kada Mars (njegov dispozitor) iz retrogradnog kretanja promeni u direktno - što su direktne pretnje i akcije.

Od ostalih zemalja pod njegovim uticajem su uvek Nemačka, Poljska, Japan, Sirija, Engleska kao i Bosna i Hercegovina. I kao što je Vaga - Zapad, Ovan je Istok, pa ukazuje na pojačane aktivnosti generalno u tom delu sveta.

U ostalim životnim sferama Ovan se pored militarnih tema tiče pre svega rada, sporta, prava, vizuelnih medija, marketinga. Nepogrešiv i precizan dobro procenjuje poslove koji će biti isplativi i to u kraćem roku bez dugog čekanja, pa su upravo odatle proizašli termini "targeting" i "go-geter" kada i agresivnijim pristupom neko dolazi do željenog cilja.  

U pravnim sistemima uvek donosi nove zakone, gde je najbitniji Zakon o radu o kome će se sigurno govoriti, kao i zakoni koji se tiču mladih. Ovan je znak rada i akcije, a Jupiter predstavlja i inostranstvo, pa govori i o uvozu radne snage i otvaranju agencija koje će se tim poslom baviti. Dok je Jupiter u Ovnu, uvozi se sve što se tiče i bezbednosti na radu, od garderobe, opreme, do tehnološki modernih i skupih aparata za gašenje požara, alarma i slično. Dosta se ulaže u vojsku i policiju, ali i hirurgiju, sportske saveze, centre, igrališta, popravke i izgradnju puteva (Jupiter je uvek put, a sa Ovnom - nov, brži).

Od fakulteta ovo su tehnički, arhitektonski, građevinski, saobraćajni, zatim pravni kao i medicincki i DIF koji mogu u narednom periodu dobiti nov kadar i biti renovirani. No, Jupiter u Ovnu donosi i studentske proteste i zahteve.

U nastavku donosimo na koji način će ovaj period osetiti svi horoskopski znakovi.

Kod Ovna on utiče na samu ličnost. Ovnovi mogu sada doživeti napredovanje, ali samo u sistemu koji je strog i disciplinovan, rangiran. Neki se sada mogu opredeliti za samostalnost ili planirati odlazak iz zemlje, dok Ovnovima koji se još nisu pronašli, može doneti grandioznost i megalomaniju potpuno neutemeljenu.

Bikovima će dati dobru podršku u zdravstvenom smislu, pa čak i da se se dogodi da imaju neki zdravstveni problem, uvek imaju dobru vezu i kontakte i pravi čas da sve na kraju prođe dobro. No, zdravlje jeste važna tema Bikovima u ovom periodu. U poslovima, Bikovi ga mogu osetiti kao povoljnost ako budu podržani od strane kumova ili bogatih stranaca.

Blizancima će dati jasnije vizije i veću doslednost u radu, pa je dobro da u samom startu tako i krenu da ne bi izgubili tempo koji je nešto intenzivniji od onog na koji su navikli. Takođe im otvara novo prijateljstvo, koje se pojavljuje u momentu kada im svi okrenu leđa ili prosto ne budu u prilici da im pomognu puno. Važno je da i Blizanci ne budu škrti kao prijatelji i da, ako su u prilici oni pomognu nekome ko je jako vredan, pošten a možda je ostao sam na cedilu.

Rakovima je Jupiter na Zenitu, u temi karijere i statusa gde može doći do progresa – opet ako su već imali neku poziciju prethodno. Ako ne, ovo su ljudi od uticaja koji mogu da otvore mnoge puteve ako se Rakovi reše taštine i budu hteli da traže pomoć onda kada treba i od koga treba.

Lavovima ovaj Jupiter donosi pre svega oduševljenje zbog novog i pojačanu dozu hrabrosti. Moguća su i dalja putovanja, ili kraća u inostranstvo posebno na sportske događaje i trke. U pravnim stvarima to su proceduralne stvari i mnoštvo detalja sa kojima se možete susretati zbog čega ćete biti zainteresovani za prava i zakone, ali i istočnjačke filozofije i discipline poput joge ili borilačkih veština. Interesovanje za konje.

Devicama je ovaj Jupiter upravo ono što u bazi jeste - militarni sistem, pa će ovaj period njima više ličiti na krizni štab i brigu o svemu unapred. Kako zbog toga možete biti češće nervozni i uznemireni, rad vas oslobađa kao i uvek i gledajte da kada ste već u kriznom štabu budete i pod okupacijom – poslom.

Vagama donosi brak ili razvod, svakako moguće uplitanje zakona u partnerske odnose. Daje im priliku da naprasno postanu popularne, viđene i praćene. Javnost će pokazati interesovanje, ali neće štedeti na kritikama i zamerkama pa budite pripremljeni i za to da vas ne bi destabilizovalo u psihičkom smislu.

Škorpionima je ovo vreme strategije i analitike. Povezivaćete vrlo lako više različitih informacija, podataka i integrisati ih u celinu. Ovo je preciznost u savetima koje ćete davati ali i pojačana strogost prema drugima, te bilo kakvu površnost nećete tolerisati ni najmanje zbog čega možete imati konfliktnih situacija sa kolegama. Može se desiti da finansijski ne budete zadovoljni jer ćete raditi više za isto ili manje novca, a možda ćete i sami imati poteškoće da fiksirate naknadu za svoj rad.

Strelčevi prolaze možda i najbolje ako pođemo od toga da će im Jupiter dok je u Ovnu biti u polju dece, ljubavi i sporta. Obzirom da je Jupiter upravo vaš vladar, donekle ćete i sami postati nalik njemu – samouvereni ali i skloni da precenjujete okolnosti i ciljeve jer će vas nositi jupiterski optimizam. Ovo su i racije na javnim mestima na kojima se možete zateći, javna hapšenja i slične filmske scene.

Jarčevi bi morali zapravo da se odupru uticaju ovog Jupitera da bi im bilo dobro i da kao i do sada, Jupiter predstavlja druge – one za koje radite i koji vas plaćaju, fizička ili pravna lica, institucije, strance. Zato ne žurite, radite u svom tempu i ne nasedajte na dobru priču i samoljubiva obećanja ovog Jupitera u koja inače ne verujete. No ipak, moguća je prodaja kuće, stana i selidba.

Vodolijama se otvara saradnja sa braćom/sestrama ili prijateljima, kupovina novog auta, tehnike, i dosta učenja o nekim novim trendovima u biznisu. Ko ne bude učio nešto novo, zbog Jupiterove arogancije dok je u Ovnu može se često naći u raspravama i prepirkama oko univerzalnih tema: religije, filozofije, politike, sporta, što je ipak trošenje snage.

Ribama je ovaj Jupiter pre svega jaka strana banka u kojoj otvaraju račun i to u inostranstvu, pa je dobra najava Ribama koje bi želele da promene zemlju. Ovo je i kredit koji se lako dobija, posed koji se širi a moguće je i potomstvo. Od loših uticaja, donosi probleme u radu tiroide, gojaznost i strah od gladi odnosno gubitka stabilnosti.

 

 

 

image