Magazin

Pozitivno roditeljstvo - 8 koraka do efikasnijeg roditeljstva

Šta koncept pozitivnog roditeljstva podrazumeva i na koji način se razlikuje od tradicionalnog?

Nema roditelja koji se u nekom trenutku nije zapitao da li greši, da li postupa ispravno u vaspitanju deteta. Napad besa u prodavnici, odbijanje hrane, ubeđivanje pred spavanje, sve su to situacije u kojima roditelj može da se oseti  ljuto, nemoćno,izgubljeno... Neretko, nakon ovih situacija kazni dete, ali se oseća krivim. Upravo zagovornici metode pozitivnog roditeljstva daju nove uvide i ideje kako da ove, naizgled nerešive probleme, rešimo brzo i bez stresa.

Roditelji koji praktikuju pozitivno roditeljstvo ne koriste oštre kazne kao metod vaspitavanja. Ne postoje "dobra" ili "loša" deca, samo različita, sa različitim potrebama. Smatraju da, ukoliko ispunjavaju emocionalne potrebe svoje dece, dajući im jasna i precizna uputstva, sprečavaju da se loše ponašanje kasnije razvija u neke veće probleme.

Kako da primenite koncept pozitivnog roditeljstva?

1. Budite prisutni!

Isključite mobilne telefone, skratite period gledanja televizije. Približite se detetu, podelite sa njim sreću igranja sa omiljenom igračkom, pa kroz tu zajedničku igru saznajte šta dete trenutno oseća.

2. Pokažite detetu na svom primeru kako da se izbori sa svojim osećanjima

Pokažite detetu kako se vi borite sa svojim lošim, ali i kako uživate u dobrim danima. Na taj način mu stvarate realan pogled na život - potpuno je u redu osećati se loše i podeliti to sa svojim roditeljima i porodicom.

3. Imajte razumevanja za detetove probleme

Setite se koliko je period detinjstva izazovan period, posebno ako neko stalno naglašava vaše greške. Problem koji vama deluje smešan i sladak, u detetovim očima je ogroman. Pohvalite dete svaki put kada se izbori sa svojim problemom.

4. Postavite granice na pozitivan način

Svakom detetu su potrebne granice i pravila. U njima dete prepoznaje vašu ljubav i brigu. Ne koristite viku i pretnje ako se pravila prekrše. Smiren ton i doslednost pokazaće detetu važnost granica. Takođe ne menjajte pravila. Jednom utvrđenja pravila i granice uvek važe.

5. Imajte u vidu fazu razvoja u kojoj je dete

Ono što je odvraćanje pažnje sa željene igračke za malo dete, u pubertetu je objašnjavanje zašto nešto ne smemo da radimo i kako to utiče na druge ljude.

6. Učite iz grešaka

Iskoristite greške i loša ponašanja kako biste detetu ukazali i pokazali kako treba postupiti. Na primer, pokažite mu šta se dobija lepšim ponašanjem u određenoj situaciji.

7. Ohrabrujte svoje dete

Svakome od nas je potrebno malo ohrabrivanja, s vremena na vreme. Umesto fokusiranja na loše strane, obratite pažnju na dobre, pohvalite dete i fokus pažnje stavite na njih.

8. Birajte disciplinu umesto kazne

Klinički psiholog i jedna od svetski poznatih stručnjaka iz oblasti roditeljstva, dr Šefali Sabari, kaže da su nas učili da je disciplina važna za decu, a umesto toga bi trebalo da prvo disciplinujemo sebe. Budite jasni, dosledni i ljubazni. Uverite se da vaše dete razume zašto je potrebna disciplina i da su posledice koje slede odgovarajuće.

Ovaj najdugoročniji posao i posao bez penzije, u današnje vreme čini se da stiče nova pravila. Sve veći uticaj društvenih mreža, novi sistemi obrazovanja, poslovi do kasnih večernjih sati, ali i sve više dece sa problemima pažnje, govora i razumevanja, izazovi su savremenog roditeljstva. Da li je pozitivno roditeljstvo zapravo „slamka spasa“? Desetine studija potvrđuju delotvornost ovog načina roditeljstva, koji pomaže roditeljima da u izazovnim vremenima nađu balans i ostvare pravilan kontakt sa svojom decom. 

image