Srbija i Balkan

MUP reagovao: Građani vade lične dokumente, ne prijavljuju adrese pred izbore

Za snimak koji je kružio društvenim mrežama tvrdilo se da prikazuju građane BiH koji navodno menjaju prebivalište
MUP reagovao: Građani vade lične dokumente, ne prijavljuju adrese pred izbore© M.M./ATAImages

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je da su netačni navodi u vezi sa snimkom koji se pojavio na društvenim mrežama, a u kojem se navodno vide državljani Bosne i Hercegovine koji se prijavljuju na adrese u Novom Sadu.

Iz Ministarstva ističu da je u pitanju "još jedan primer grube zloupotrebe", i to ovog puta, kadrova koji prikazuju građane koji, posle radnog vremena, koriste mogućnost da u Policijskoj upravi Novi Sad zakažu termin za izradu ličnih dokumenata za naredni dan.

"Ovakav način zakazivanja termina funkcioniše poslednjih godina i građani Novog Sada su upoznati da mogu i na ovaj način da zakažu termin za izradu ličnih dokumenata, kao i preko internet portala", stoji u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je još jednom apelovalo da se ne šire neistine i dezinformacije i na taj način nanosi šteta policijskoj službi i njenim pripadnicima.

Tokom decembarskih izbora, deo prozapadne opozicije tvrdio je da su građani BiH masovno menjali prebivalište kako bi mogli da glasaju u Beogradu, što je vlast odbacila, ističući da je red o ljudima sa dvostrukim državljanstvom.

Pitanje promene prebivališta bio je jedan je od uslova ovog dela opozicije i pred raspisivanje novih izbora, a na nedavnom skupštinskom kolegijumu postignut je dogovor o toj temi, i kako je rekao lider DS-a Zoran Lutovac, radna grupa koja će biti formirana predvideće to da oni koji su promenili prebivalište poslednjih 12, odnosno 8 do 12 meseci, neće moći da glasaju na novoj adresi kako bi se vratilo poverenje u birački spisak i izborni proces.

image
VV inauguration
banner