Sport

Rusija bi do kraja godine mogla da istupi iz UEFA

Odluka bi mogla da bude doneta do kraja godine, otkrio je predsednik Fudbalskog saveza Rusije (RFU) Aleksandar Djukov
Rusija bi do kraja godine mogla da istupi iz UEFAGetty © Anton Vaganov - Pool

Rusija će u narednih nekoliko dana odlučiti da li će napustiti Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) i pristupiti Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AF), potvrdio je Djukov.

"Zbornaja komanda" i tamošnji klubovi su zbog rata u Ukrajini pod sankcijama, pa im je zabranjeno da igraju u takmičenjima pod okriljem UEFA i FIFA. 

Rusija je eliminisana iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, gde je trebalo da igra u evropskom baražu, ali i iz predstojećih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Od suspenzije Rusija je odigrala samo tri utakmice, prijateljske protiv Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

Zbog toga su čelnici saveza počeli da razmišljaju o pristupanju Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AFK), što je bio predmet sastanka Izvršnog komiteta RFU.

"Ova će odluka sigurno uticati na to kako će se ruski fudbal razvijati u sledećih 10 godina. Počeli smo da razgovaramo o tome, ali smo se složili da prvo moramo da analiziramo sve moguće scenarije i njihove posledice", počeo je Djukov.

"Dovoljno je samo uporediti odnos Azije i Evrope prema nama. U Aziji imamo 48 reprezentacija i samo dve ili tri ne žele da igraju protiv nas. To je potpuno drugačije od ovog što se događa u Evropi, gde više od pola reprezentacija ne želi susrete s nama."

To ne znači da je sve rešeno i da Rusija već sada zna gde će nastaviti fudbalski život.

"Naravno, niko nije spreman da izda pismenu garanciju da ćemo biti prihvaćeni, ali su spremni da razmisle naš zahtev i procenat garancije priznavanja je visok. Sve to znači podnošenje zvaničnog zahteva i odluku većine glasova", otkrio je Djukov.

"Što se tiče promene konfederacije, ona se formalno ne odnosi na Svetsku fudbalsku asocijaciju. Neformalno će biti potrebna saglasnost FIFA. U ovom trenutku imamo informaciju da FIFA neće biti protiv transfera RFU iz UEFA u AFK."

Posle sastanka, potpredsednik Fudbalskog saveza Rusije Igor Kamenskoj istakao je da bi odluka mogla da bude donesena na video konferenciji 27. decembra.

Ipak, Djukov je objasnio da RFU ima "otvoren prozor" da do 31. decembra uputi zahtev za istupanje iz UEFA, kako bi reprezentacija mogla da uđe u kvalifikacioni proces u Azijskoj konfederaciji za Svetsko prvenstvo 2026. godine koje će biti održano u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku.

"Ako ovo ne uradimo sada i kasnije se odlučimo za promenu, sledeći turnir na kojem bi naš nacionalni tim mogao da učestvuje bio bi u ciklusu 2027. godine. Odlaganje odluke za nekoliko dana moglo bi da znači da će reprezentacije izgubiti četiri godine", naveo je predsednik.

Dodao je i da čelnici ruskog fudbala neće srljati sa odlukom.

"Od leta postoji mogućnost promene konfederacije, ali imamo vremena. Niko nikada nije napustio UEFA. Ako pogledate njihove regulative, oni jednostavno to ne dozvoljavaju, a ne postoji ni 'šta ako' algoritam."

Djukov je istakao i da čelnici fudbala na "starom kontinentu" imaju sve u svojim rukama, pošto mogu da iznova i iznova traže razloge za sankcije Rusiji.

"Politika je na prvom mestu u Evropi, fudbal je pao u drugi plan. Videli smo to na Svetskom prvenstvu u Kataru. Danas Evropa nije zadovoljna ovakvom situacijom, sutra će postavljati pitanja o ljudskim pravima, prekosutra će okrenuti na to da mi nedovoljno snažno podržavamo LGBT pokret, a to će takođe biti osnova za bojkot", zaključio je Djukov.

I pravno će biti veoma komplikovano izvesti promenu, ako do nje dođe, pošto samo zahtev nije dovoljan.

"Postoji veliki broj uslova", dodao je generalni sekretar saveza Maksim Mitrofanov.

"Pismo ne znači automatsko napuštanje UEFA. Ako se, između ostalog, ne ispune uslovi, onda se istupanje neće dogoditi."

image