Ekonomija

"Goldman Saks": Cene nafte bi ove godine mogle da skoče iznad 100 dolara

Investiciona banka predviđa "novi superciklus" cena energenata 2023.
"Goldman Saks": Cene nafte bi ove godine mogle da skoče iznad 100 dolarawww.globallookpress.com © Zamir Usmanov/Global Look Press

Jačanje globalne potražnje i ponovno otvaranje Kine mogli bi ove godine da gurnu cene nafte iznad 100 dolara po barelu, ocenjuju eksperti investicionog giganta "Goldman Saksa".

"Šta znači ponovno otvaranje? Šta je do sada bilo neiskorišćeno? Avioni, vozovi, automobili. Ponovo ih pokrenite i dobijate veliku potražnju za naftom", rekao je "Blumbergu" Džef Kari, globalni šef za istraživanje robe u "Goldman Saksu".

Američka investiciona banka očekuje da će se brent naftom trgovati po ceni od 110 dolara po barelu do četvrtog kvartala 2023. i kaže da će potražnja za naftom ove godine porasti za 2,7 miliona barela dnevno (bpd). Međutim, u drugoj polovini 2023. godine tržište bi moglo da se vrati u deficit, upozoravaju ekonomisti.

Prognoza je usledila pošto je Kina objavila ogromne kvote za uvoz nafte nakon što je ponovo otvorila svoje granice i dala dozvolu 44 privatne rafinerije da uvezu 111,82 miliona metričkih tona sirove nafte, prenosi "Blumberg" pozivajući se na trgovce koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Cene nafte su u ponedeljak porasle za četiri odsto posle vesti o ponovnom otvaranju najveće azijske privrede, dok su fjučersi išči za preko 82 dolara po barelu. Sve to je podstaklo očekivanja da će jačanje rasta globalne potražnje podstali OPEK+ da pojača proizvodnju.

"Goldman Saks", međutim, navodi da bi, ako se pokaže da je tržište "mekše", OPEK+ mogao da se drži svojih oktobarskih kvota ili još više smanji proizvodnju, s obzirom na svoju značajnu moć u određivanju cena.

Iako ekonomisti upozoravaju da će situacija na tržištima biti napeta u prvom kvartalu zbog ekonomske krize u mnogim bogatim ekonomijama, banka i dalje očekuje ono što naziva "novim superciklusom" cena robe i energenata.

image