Srbija i Balkan

Emir Kusturica za RT Balkan: Ovo je rat protiv pravoslavlja, a kultura je u toj borbi presudna

"Kad vidiš one slike plivanja za časni krst u Podgorici i kad čuješ one ljude kako skandiraju `Crna Gora i Srbija, to je jedna familija`, odjednom shvatiš da nam nema propasti", poručio proslavljeni režiser
Emir Kusturica za RT Balkan: Ovo je rat protiv pravoslavlja, a kultura je u toj borbi presudna© Зоран Шапоњић

Kustendorf, 16. po redu, u vreme novog svetskog ludila, ratovanja, kraja istorije, otkaza kulture, u svetu postistine, postpravde. Ima li smisla boriti se, imaju li smisla kultura, umetnost... Ima li smisla Kustendorf?

Emir Kusturica, idejni tvorac, osnivač Kustendorfa, filmskog festivala na brdu iznad Mokre Gore, koje danas čitavog dana tuče mećava, na kome se iz godine u godinu okupljaju najveća imena svetske kinematografije, kulture, uveren je da sve što radi i te kako ima smisla i ne namerava da odustane od svoje misije.

"Apsolutno sam uveren da će kultura trijumfovati. Jer, ako ne trijumfuje kultura, ako ne trijumfuje umetnost kao sastavni deo kulture, ništa na planeti neće opstati. Trijumf umetnosti znači trijumf slobode, a sloboda je neizostavni deo toga, kako na zapadu kažu majn set srpskog naroda, i ostalih naroda. Ovo je borba za opstanak pravoslavlja, i u toj borbi kultura je presudna", kaže Kusturica u razgovoru za RT Balkan.  

Na Mećavniku danas, pričali smo da li kraj istorije, kraj kulture, svo ono o čemu danas govore veliki svetski mislioci, može, ustvari, značiti i kraj civilizacije kakvu poznajemo, kraj sveta i kraj svega.

"Kraj nečega mora uslediti, a možda i početak nečeg novog. Kad govorimo o strahu od armagedona, govorimo o prestruktuiranju sveta. I, tu se pred ljude prostiru nove, ali veoma moćne laži. Treba da se prestruktuira finansijski kapital i uđe u fazu u kojoj dolar  nije dominantna valuta. Što više zemalja bude odbacivalo dolar i prihvatalo novu valutu u okviru BRIKS-a, to će Amerika kao moćna civilizacija, moćna sila, sve više da erodira i prestaje da postoji", smatra naš sagovornik. 

Taktičko nuklearno oružje, kako dodaje, sigurno će biti iskorišćeno, a možda i strateško, i to u narednih nekoliko godina, a strateško vodi kraju sveta kakav poznajemo. Svi procesi koji se sad razvijaju i sazrevaju, kako smatra, postoje od Drugog svetskog rata.

"Eugeničari nisu počeli od juče da rade, oni su radili sve vreme, od kako su ih doveli iz Nemačke u Ameriku od kako su, istražujući sve ono što moral ljudski zabranjuje, bili u pogonu. Između kulture i kraja sveta postoji veza a to je, opet, čovek. I tu je osnovno pitanje da li će čovek biti vraćen na počasnu poziciju, ili će postati krpa, kao što već duže vreme jeste, a onda će prestati da bude važno da li će doći do armagedona. Čovek će u tom procesu potvrditi, a to je posebno važno za nas hrišćane, da li zavređujemo da opstanemo, ili da se pomirimo sa istinom koju nam nude sa Zapada, i budemo likvidirani", kaže Kusturica.

Nemački tenkovi opet na istočnom frontu

Posle 80 godina, za koji dan, će nemački tenkovi ponovo biti na "istočnom frontu", ponovo idu na Rusiju. Šta se to događa sa Nemcima, da li kod njih ne vredi maksima da je istorija učiteljica života?

Istorija se, ustvari, vrti u krug, kaže Kusturica.

"Učiteljica života davno je dobila otkaz. Kao što kaže Hegel, istorija je nauka od koje ljudi, kao od nauke, na nauče ama baš ništa. Zanimljivo je da se sada ponavlja ono što smo imali za vreme nacizma. Evropu koja, istini za volju, nije sada okružena nacistima, ali jeste ljudima koji mogu da iskoriste nacizam ako bude potrebno. I da se iste granice koje su bile sporne od Napoleona pominju i danas. To je upravo potvrda ideje da se od istorije malo šta nauči i malo šta reši a posebno ne od pohlepa koje postoje i koje se pomeraju, uvek sa zapada prema istoku, zbog čega je formatirana ideja`drang nach osten`(proširiti se na istok)", reči su proslavljenog režisera.

Posle vesti o prebacivanju tenkova "leporard" iz Nemačke u Ukrajinu, u Rusiji,  u šali, ali i pola u zbilji, kažu, podsećajući na istorijske činjenice, "da u avgustu posle tenkova sa Zapada stižu i gasne komore".

"Mislim da je ideja nacizma uvek živa, zato što je to najorganizovaniji i najviši stepen rasizma, ljudi uvek istrebljuju jedni druge. On je sada promenio svoju formu, nije isti  kao za vreme Hitlera, ali se sada projektuje kroz ISIS, kroz ekstremne islamske organizacije, recimo, koji izgleda jedna obaveštajna služba organizuje i aktivira kada je potrebno. Jer, da bi Rusija bila poražena, nema sredstva za kojim oni neće posegnuti. Ako bude trebalo, a već jeste, nacizam, onda se on samo legalizuje", veli Kusturica.

Neizbežno pitanje – šta se to dešava sa ovim svetom? 1941. godine Nemci su na Rusiju išli sa 114 divizija, ove 2023. godine idu sa 14 tenkova?

"Između ostalog, nečega tu ima i od koloseuma u kome se pravi priredba, predstava, šou.  Šou za prodaju oružja. Ali, mislim da je ovom ratu važno i nešto drugo. Ovde se dolazi do pokušaja reindustrijalizacije Sjedinjenih Američkih Država koje crpe, pustoše, najveća bogatstva Evrope da bi ustvari ponovo industijalizovali Ameriku koja je u međuvremenu ostala bez i jednog giganta teške industrije. Proizvodila je plastične  kese i dizajnirala kompjutere. To je suština", misli Kusturica.

Peti ultimtum za 110 godina

Srbija je ovih dana pred petim ultimatumom, za poslednjih 110 godina. Prvo 1914, pa 1941, pa 1948, zatim 1999, i sada 2023. Svakih 20-30 godina, jedan ultimatum Srbima. Kako uopšte opstajemo, ima li nam spasa?

 "Ovaj narod, nažalost, sve više pokazuje znake da neće opstati. Ali, kad vidiš one slike plivanja za časni krst u Podgorici, i kad čuješ, kad vidiš one ljude, kako svi kao jedan skandiraju:`Crna Gora i Srbija, to je jedna familija`, kako ti mladi ljudi, 30-godišnjaci, plivaju za časni krst, onda odjednom uočiš izvorište onoga što upućuje na ideju da nam nema propasti.  A propasti nema kad se izboriš za ono što ti treba. Srbija je uvek i uz veće gubitke od bilo koga, od drugih malih naroda, uspevala da očuva što je njeno. Mislim da je najvažnije očuvati dostojanstvo, imati ideju šta je dobro, a šta zlo. Mislim da će Srbija uspeti u tome bez obzira na težinu ovog ponovljenog scenarija iz Drugog svetskog rata", uveren je Kusturica.

Šta Profesor Kusturica kaže na izjave onih koji tvrde da je to što se Srbima dogodila 1999. godine, kada ih je tukla, bombardovala danima, najveća svetska sila u istoriji sveta, tek – "mali nesporazum među prijateljima"?

"To je, nažalost, bilo upravo ovo što se sada dešava. Tada su samo pokazivali Evropi ko je gazda. Mi smo evropska zemlja, da li smo zapadno-evropska ili koja druga, nije bitno. Ustvari, da smo neka druga, drugačije bi išlo, ovako, izvesno je da se u Evropi pečatiralo i govorilo ko je ko i ko vlada. Ono što, međutim, mene začuđuje, jeste da oni uzimaju Putina kao Miloševića. I da ta udarna svest, taj medijski model koji vlada, čini isto. Jedino što Putin ima naoružanje da može da učini sve kao što govori, da odbrani svoju zemlju. Srbija jeste bila eksperimentalno područje, a to je i dalje", zaključuje Kusturica.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner