Svet

Taibi: "Ruska pretnja" su bili obični Amerikanci koje je prevarantski sajt predstavio kao botove

Sajt koji je navodno pratio rusko uplitanje u američke predsedničke izbore 2016. godine je potpuna prevara, poručuje istraživački novinar koji stoji iza "Tviter fajlova"
Taibi: "Ruska pretnja" su bili obični Amerikanci koje je prevarantski sajt predstavio kao botovewww.globallookpress.com © Omar Marques/Keystone Press Agency

Naširoko citirani "Hamilton 68", sajt koji je navodno pratio tajnu listu naloga pod kontrolom Kremlja koji su širili "rusku propagandu" i, navodno, pomogli Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima 2016. godine je propagandna alatka pod indirektnom kontrolom države, kompjuterizovana "oglasna tabla" podignuta kako bi novinari i akademici mogli da mere "ruske dezinformacije", rekao je novinar Met Taibi za "Reket".

Sajt "Hamilton 68" je "zamisao bivšeg agenta FBI-ja Klinta Votsa, uz podršku Nemačkog Maršalovog fonda i Alijanse za obezbeđenje demokratije, dvostranačkog istraživačkog centra.

Savetodavni odbor potonjeg uključuje bivšeg vršioca dužnosti šefa CIA Majkla Morela, bivšeg ambasadora u Rusiji Majkla Mekfola, bivšeg predsednika (kampanje Hilari Klinton) 'Hilari za Ameriku' Džona Podestu i nekadašnjeg urednika 'Vikli standarda' Bila Kristola", naveo je Taibi koji je uz pomoć vlasnika "Tvitera" Ilona Maska počeo da objavljuje takozvane "Tviter fajlove".

Prema njegovim rečima, ovaj "neoliberalni tink tenk" je izbacio stotine neistinitih tekstova i priloga i mogao bi da ostane upamćen kao najveći slučaj "medijskog pričanja bajki u američkoj istoriji" u koje je poverovala gotovo svaka novinska organizacija u Americi, uključujući En-Bi-Si, Si-Bi-Es, Ej-Bi-Si, Pi-Bi-Es, Si-En-En, "Njujork tajms", "Vašington post".

Taibi je rekao i da je "Tviter" bio dovoljno zabrinut zbog tvrdnji "Hamiltona 68" da su naručili forenzičku analizu koja je otkrila da je od 644 naloga, samo 36 registrovano u Rusiji.

Tadašnji šefovi "Tvitera" bili su "šokirani" kada su shvatili da nalozi za koje je "Hamilton 68" tvrdio da su povezani sa "aktivnostima ruskog uticaja na mreži" ne samoda su pretežno bili na engleskom (86%), već je reč o uglavnom "legitimnim osobama", uglavnom u SAD, Kanadi i Britaniji.

Kada su shvatili da bi "Tviter" mogao da se nađe na udaru, rukovodioci su naveli da ovi vlasnici naloga "moraju da znaju da su jednostrano označeni kao ruske marionete, bez ikakvog dokaza" i brzo su se ogradili od cele priče, naveo je Taibi.

Osnivači "Hamiltona 68", bivši savetnik senatora Marka Rubija, Džejmi Flaj i savetnica kampanje Hilari Klinton, Lora Rozenberger rekli su tada "Politiku" da ne mogu da otkriju korisnike spornih naloga jer će ih "Rusi jednostavno zatvoriti". Taibi kaže da jedan pogled na listu otkriva pravi razlog zašto nisu mogli da je objave.

"Ovo nije bila pogrešna nauka. To je bila prevara. Umesto da prati kako je 'Rusija' uticala na američke stavove, 'Hamilton 68' je jednostavno prikupio pregršt uglavnom stvarnih, uglavnom američkih naloga, i opisao njihove organske razgovore kao ruske spletke", naveo je Taibi.

Priča o "Hamiltonu 68" pokazuje kako je funkcionisala iluzija o stalnom "ruskom mešanju". Čarobni trik je generisan spojem interesa istraživačkih centara, medija i vlade. Ranije smo mogli samo da nagađamo. Sada znamo: "Ruska pretnja" je, barem u ovom slučaju, bila samo gomila običnih Amerikanaca, obučenih da izgledaju kao crvena pretnja, zaključio je Taibi.

image