Svet

Osnivač "Mocart grupe" priznao: Obučavamo Ukrajince da ubijaju Ruse

Treniramo ih, ne samo kako bi se odbranili, već i da ubiju neprijatelja, kaže Endru Milburn
Osnivač "Mocart grupe" priznao: Obučavamo Ukrajince da ubijaju Rusewww.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk/Keystone Press Agency

Uprkos humanitarnoj misiji u Ukrajini, "Mocart grupa" je privatna vojna kompanija koja obučava ukrajinske vojnike da ubijaju Ruse, izjavio je osnivač i izvršni direktor ove organizacije Endru Milburn.

Milburn, bivši komandant američkog marinskog korpusa, je "Mocart grupu" osnovao sa kolegom Endruom Bejnom prošlog marta, a opisana je kao "zapadni odgovor" na "Vagner grupu" – rusku privatnu vojnu kompaniju koja se trenutno bori protiv kijevskih snaga za kontrolu nad Bahmutom.

Milburn je rekao da je misija njegove grupe "čisto humanitarna" i da njeni članovi prvenstveno rade na evakuaciji civila koji žive u blizini linija fronta.

Međutim, priznao je da je druga misija grupe obuka ukrajinskih vojnika, koja se često odvija "veoma blizu linije fronta".

"Nažalost, u ovom ratu, zapravo u svakom ratu, što više protivnika uklonite sa terena ili ubijete, to je manje opasnosti za vaše momke. Treniramo ih, ne samo kako bi se odbranili, već i da ubiju neprijatelja", kazao je Milburn u emisiji "Going adegraund" na RT-u.

Napomenuo je da grupa deluje "u okviru parametara politike NATO".

"Zapad pruža Ukrajini smrtonosno oružje koje ubija Ruse. Zašto to rade? Da bi se ubijali Rusi. Kada obučavamo vojnike, to im je cilj, zato ih učimo kako da rukuju oružjem", istakao je Milburn.

"Mocart", inače, preživljava uz pomoć privatnih donacija, a Milburn je ranije pozivao zapadne vlade da im pruže finansijsku podršku.

"Šta, dođavola, sprečava vlade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije ili zemalja Evropske unije da nam pomognu", zapitao se.

Osnivači "Mocart grupe", Milburn i Bejn, trenutno su u pravnom sporu. Bejn je bivšeg komandanta optužio da je prekšio američke propise o trgovini oružjem i da želi da proširi "Mocartovu" obuku na Jermeniju.

Milburn je, takođe, optužen za proneveru novca koji je doniran organizaciji, ali i da je organizovao krađu humanitarnih zaliha u Ukrajini, seksualno uznemiravao saradnicu i podmićivao ukrajinske vojne vođe.

Milburn je zauzvrat optužio Bejna da traži novac od "Mocart grupe" i tvrdi da ima "čvrste veze" sa Rusijom, što je on negirao.

image