Rusija

Zaharova: Nema sumnje da su specijalci izazvali eksploziju na Severnom toku

Moskva ne odustaje od zahteva za objektivnom istragom ovog terorističkog napada, ponavljaju iz Moskve
Zaharova: Nema sumnje da su specijalci izazvali eksploziju na Severnom tokuwww.globallookpress.com © MFA Russia

Apsurdno je to da se na Zapadu tvrdi da iza napada na Severni tok 1 i 2 stoji nekakva ukrajinska organizacija, rekla je danas predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, dodajući da ova teorija zvuči još nelogičnije, ako se uzme u obzir da je sve izvedeno u teritorijalnim vodama zemalja članica NATO-a.

"Zahtevaćemo da dođe do objektivne međunarodne istrage", naglasila je ona, te dodala da će Moskva i sama da sprovede istragu.

Ponovila je da nešto slično kao što se prošlog septembra desilo sa ruskim gasovodom nije viđeno od početka 21. veka.

Podsetila je i da je Rusija već objavila prepisku sa Norveškom, Danskom i Nemačkom o istrazi sabotaže gasovoda, u kojima javnost može da vidi odgovore ove tri strane, kada su im iz Moskve stigli pozivi da objave informaciju o dosadašnjem toku istrage.

"Nema sumnje da iza napada stoje pripadnici specijalne službe", zaključila je Zaharova na današnjem brifingu.

O američkom dronu: Nećemo konfrontaciju, ali umemo da se odbranimo

Portparolka ministarstva je poručila i da je Rusija već razgovarala sa nekim američkim zvaničnicima o američkom dronu, koji je ove nedelje pao u Crno more. Među njima je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ali i ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Naglasila je da je Vašington svojim dronom narušio upozorenje ruskih vojnika da je vazdušni prostor u blizini granice Ruske Federacije zbog Specijalne vojne operacije ograničena zona, te da drugim zemljama nije dozvoljeno da u njega šalju svoje letelice. O ovome je juče kratko govorio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, na šta je Zaharova danas podsetila. 

"Rusija ne želi konfrontaciju", rekla je ona, ali "ukoliko za tim bude bilo potrebe, Rusija će moći da se zaštiti", upozorila je.

Dodala je da Moskva smatra da je potrebno da kanali komunikacije budu otvoreni i da se treba boriti za jednu pragmatičnu saradnju u interesu naroda obeju zemalja.

Zapad ne odustaje od provokacija, a Zelenski je dobro pokazao da nije predsednik mira, kao što je pre obećavao svom narodu

Ona se osvrnula i na situaciju sa Ukrajinom. Zapad nastavlja konfrontaciju sa Rusijom, ocenila je, dodajući da zapadne zemlje ne odustaju od finansiranja krize u Ukrajini i aktivnosti koje, kako je rekla, "seju smrt".

Portparolka je ukazala na besmislenost činjenice da čak i Evropski fond za mir pruža materijalnu pomoć kijevskom režimu i ponovila da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj ranije poručio da će Unija do kraja marta obučiti 11.000 ukrajinskih vojnika, a do kraja godine, kako se očekuje, još oko 30.000 njih. Sve ovo, kako je kazala, je dokaz da Zapad ne odustaje od provokacija i konflikta.

Ona je podsetila da je Zelenski ranije molio narod i govorio da će biti predsednik mira, ali da je kasnije pogazio svoje reči i radio sve suprotno od onoga što je prethodno obećao.

Odakle se  u njemu razvila mržnja sada i prema monasima Kijevsko-pečerske lavre, upitala je ona, i dodala da je Zelenski odbio da usliša molbu bratije ovog čuvenog manastira, o čemu je nešto ranije ona danas već govorila. 

Naglasila je da "za Zelenskog i njegov režim više ništa nije sveto". 

O ratu u Iraku: Jasan primer bahatosti SAD-a 

Portparolka se osvrnula i na rat u Iraku, čija će godišnjica biti 20. marta.

Ona je podsetila na to da je rat, tokom kojeg je poginuo ogroman broj ljudi, i koji je kompletno uništio državnost Iraka, kao i njegovu ekonomsku, vojnu, društvenu i kulturnu osnovu, bio izazvan bez konkretnog i zaista postojećeg razloga.

Podsetila je i na to kakvim je činom opravdan rat. Kolin Pauel je pokazao kesicu sa belom supstancom, tvrdeći da je to opasna materije koja se razvija u Iraku.

Specijalna komisija UN-a je 12 godina tražila navodno biološko i oružje masovnog uništenja. O tome su govorili i u Beloj kući, dok je to sve negirano u Bagdadu. 

"Sve ovo dovelo je do haosa od kojeg se Irak još nije oporavio", naglasila je Zaharova, a zatim i dodala da Irak nije posedovao nikakvo oružje za masovno uništenje.

Ipak, zbog bahatosti SAD-a i još nekih zemalja koje su učestvovale u celom procesu i koje su svoje vojnike slale u Ukrajinu, a među kojima je, podsetila je ona, bila i Ukrajina, stradao je veoma veliki broj ljudi. 

Broj poginulih civila, prema podacima sa Zapada, iznosi od 100.000 do 150.000, rekla je Zaharova. Ipak, indirektno je od posledica sukoba poginulo oko 650.000 ljudi, dok druge nevladine organizacije, kako je danas izjavila Zaharova, tvrde da je poginuo značajno veći broj civila, koji prevazilazi brojku od jednog miliona.

AUKUS, NATO i Azija: Jasno je da NATO želi da proširi svoj uticaj i na ovaj region

"U Rusiji pažljivo posmatramo situaciju sa AUKUS-om, koji pokušava da u Azijsko-tihookeanskom regionu oformi jednu novu NATO infrastrukturu sa ciljem destabilizacije situacije u tom delu sveta", ocenila je Zaharova. 

Ona je dodala da je stabilnost u tom regionu u opasnosti, i da se sada vidi "ono što je već klasika za Zapad, a to je narušavanje ove stabilnosti".

Komentarišući situaciju u tom delu sveta, diplomata je kazala da je Japan jedna okupirana zemlja koja radi sve ono što joj govore iz Vašingtona, što je, kako je ocenila, i logično, jer se u Japanu nalazi veliki broj američkih vojnih baza.

Portparolka je upozorila i da Zapad želi da proširi uticaj NATO-a na Aziju, o čemu je sasvim nedavno, podsetimo, govorio i ministar Lavrov. On je tokom jednog od svojih poslednjih intervjuu ocenio da smatra da bi Azija, upravo zbog mešanja Zapada, mogla da postane sledeća tačka na karti sveta u kojoj može doći do ozbiljnijeg konflikta. 

"Zapadu se izgleda čini da su azijski narodi živeli previše mirno, te su su tamo odlučili da se umešaju", ironično je prokomentarisala Zaharova.

Ipak, diplomata je pozvala AUKUS (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju) da svojim akcijama ne destabilizuje situaciju i u tom regionu, apelujući na ove zemlje da ne razvijaju oružje masovnog uništenja i da se drže dogovora.

Ona je izrazila zabrinutost i povodom činjenica da će Kanbera uskoro dobiti nuklearne podmornice od SAD-a. Na taj način bi Australija postala sedma zemlja na svetu koja bi imala ovakve podmornice. U srednjeročnoj perspektivi, Kanbera, podsetimo, planira da postane vlasnik pet nuklearnih podmornica, ali, dodaje Zaharova, Kanbera neće biti u potpunoj kontroli nad ovim novim dodatkom australijske flote, već će to biti ili London ili Vašington. 

Rusija i Kina nastavljaju svoju saradnju i zajedno analiziraju namere Zapada u Aziji, naglasila je Zaharova.

image