Svet

Egipatska delegacija u Izraelu: Kairo pokušava da oživi pregovore o taocima

Egipat je poslednjih nedelja preuzeo ulogu glavnog posrednika u pregovorima, nakon što je Katar pao u drugi plan
Egipatska delegacija u Izraelu: Kairo pokušava da oživi pregovore o taocima© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Egipatska delegacija se sastala sa izraelskim zvaničnicima u petak, u pokušaju da ožive pregovore o ratu u Gazi i povratku izraelskih talaca, navode izvori Rojtersa.

Neimenovani zvaničnik upoznat sa detaljima razgovora je rekao da Izraelci nisu izneli nove zahteve, ali da su bili spremni da razmotre kratkotrajni prekid vatre u zamenu za 33 taoca, za razliku od 40, koliko je iznosi njihov prethodni zahtev.

"Trenutno nema pregovora o taocima, niti novih izraelskih ponuda u vezi sa tim. Ovo je egipatski pokušaj da se pregovori nastave sa egipatskim predlogom koji bi uključivao oslobađanje 33 talaca – žene, staraca i najslabijih", rekao je on.

Prema izveštajima izraelskih medija, izraelski obaveštajni zvaničnici veruju da među preostalim taocima ima ukupno 33 žene, starije i bolesne osobe koje su i dalje žive u Gazi, od njih ukupno 133 koje Hamas i druge palestinske militantne grupe i dalje drže.

Nije bilo odluke o tome koliko dugo bi potencijalno primirje trajalo, ali ako bi takva razmena bila dogovorena, pauza u borbama "definitivno bila manja od šest nedelja", rekao je zvaničnik.

Poseti egipatske delegacije Izraelu prethodila je poseta izraelske delegacije Kairu, u kojoj su bili načelnik generalštaba Herci Halevi i direktor Šin Beta Ronen Bar.

Egipat, koji brine potencijalni talas izbeglica iz Pojasa Gaze koji bi mogao da dođe u tu zemlju ukoliko Izrael bude napao Rafu, preuzeo je aktivniju ulogu u posredovanju između dve strane.

"Egipćani su zaista ozbiljno shvatili sve ovo. Egipat želi da vidi napredak, ne samo zato što je zabrinut zbog buduće operacije u Rafi", rekao je izvor Rojtersa.

Katar, koji je ranije bio glavni posrednik, sada je pao u drugi plan - zato što nisu ispunili zahtev Izraela da proteraj lidere Hamasa sa svoje teritorije i ograniče njihovo finansiranje.

image
Inauguracija predsednika Rusije
banner