Srbija i Balkan

Rotacija rezervnih snaga Eufora: Pojačano kretanje vojnih snaga EU u BiH

Evropska unija i NATO, prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku da rasporede dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju pretnje sigurnosti ove zemlje
Rotacija rezervnih snaga Eufora: Pojačano kretanje vojnih snaga EU u BiHGetty © Soeren Stache/picture alliance

Vojna misija EU u Bosni i Hercegovini (Eufor) saopštila je da će u naredne dve sedmice biti pojačano kretanje vozila Eufora na putevima i železničkim prugama širom BiH zbog, kako se navodi, povratka strateških rezervnih snaga Eufora iz BiH u Francusku, Italiju i Rumuniju.

"Elementi rezervnih snaga Eufora redovno se raspoređuju u BiH radi obuke, na primer, za godišnju vežbu 'Brzi odgovor'", navodi se u saopštenju.

Iz Eufora kažu da ovaj sistem rotacije rezervnih snaga dodatno jača napore Eufora na pružanju podrške vlastima u BiH u održavanju bezbednog i stabilnog okruženja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Snage Eufora raspoređene su u BiH od 2004. godine kad su zamenile misiju NATO, a mandat evropskih vojnih snaga svake godine obnavlja Savet bezbednosti UN.

Evropska unija i NATO, prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku da rasporede dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju pretnje sigurnosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumeva i upotrebu sile, posebno kako bi se obranile od napada ili pretnje napadom.

image