Srbija i Balkan

U BiH stiže još 250 vojnika EUFOR-a

Građani BiH mogu očekivati pojačano kretanje trupa i prevoz opreme rezervnih snaga
U BiH stiže još 250 vojnika EUFOR-a© Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Komandant EUFOR-a general-major Laslo Štic najavio je da u BiH naredne sedmice dolazi 250 pripadnika EUFOR-a koji stižu iz Francuske i upotpuniće snage koje čine vojnici iz Italije i Rumunije.

Oni će učestvovati u vežbi čiji je naziv "Meleger", a kako je Štic rekao, vojnici dolaze kako bi se upoznali sa BiH i procedurama koje se sprovode u EUFOR-u, a sve to kako bi bili u stanju da se brzo integrišu u sastav ove vojne organizacije.

"Oni će se obučavati i zajedno sa snagama EUFOR-a i pripadnicima Oružanih snaga BiH, a na ovaj način će se unaprediti i saradnja između Eufora i Oružanih snaga BiH", rekao je Štic, a prenela Srna.

U danima pred samu vežbu građani BiH mogu očekivati pojačano kretanje trupa i prevoz opreme rezervnih snaga EUFOR-a pri dolasku u BiH, najavio je ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez.

Tako je NATO, po svemu sudeći odgovorio na pozive Denisa Zvizdića, zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je još krajem decembra tražio hitno raspoređivanje EUFOR i NATO trupa na području Brčko distrikta. Na to mu je ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić poručio da je bolje da u BiH zove investitore, a ne NATO trupe.

Snage EUFOR-a su u BiH raspoređene od 2004. godine, tako da je ova mirovna misija najduža vojna operacija EU, a trenutno je u njihovom sastavu oko 1.100 vojnika.

image