Magazin

Zašto više nije strašno biti star i kakve veze ima Holivud sa tim

"Znate li kako je biti glumica 'određenih godina'? Od devojke, pa onda majke, pretvarate se u senatorku, a zatim u pacijenta sa demencijom", požalila se svojevremeno jedna od junakinja serije "Pokerfejs", ukazujući na realnost glumačkog života. Ova holivudska šala je i dalje aktuelna i s vremena na vreme je (u raznim varijacijama), možemo čuti na malim ekranima, u intervjuima i na dodelama nagrada. A u isto vreme - to uopšte nije šala.
Zašto više nije strašno biti star i kakve veze ima Holivud sa tim© Mike Coppola

Odnos "fabrike snova" prema ženskim godinama je uvek bio složen. Čini se da se donedavno u Holivudu iskreno verovali da se u trideset petoj godini žena raspada u prah; one koji su nastavile da igraju glavne uloge i sa četrdeset, doživljavane su kao čuvarke nekog tajnog znanja. Ovakva matematika se preslikava i na život uopšte, gde se "vidljivost" žene često poklapa sa njenim periodom rađanja, odnosno sa idejom da nakon dostizanja "određenih godina" više ne može biti glavni lik (ni u životu ni na filmu) već samo majka, baka ili supruga glavnog lika.

Da, tu je Dženifer Lopez koja definitivno nije postala nevidljiva ni posle trideset pete, ni posle četrdesete, ni posle pedesete (sada ima 53 godine). Naprotiv, glumica i pevačica je više nego aktuelna - konstantno je na naslovnim stranama časopisa kao i mnogih internet stranica. Ali, iako se Lopez suprotstavlja određenim starosnim predrasudama (ko će, ako ne ona najbolje da ilustruje tezu da se sreća može naći u srednjem dobu ili da za ljubav nikad nije kasno), ona "prodaje" vrlo specifičan pogled na godine: ideju o večnoj mladosti, koju je odavno pretvorila u deo svog selebriti DNK. Što se naravno, savršeno uklapa u holivudski standard: da, možete imati 50 godina - sve dok sa pedeset izgledate kao sa  trideset pet.

Ipak, ako poželite da se upoznate sa najnovijim filmskim ostvarenjima Dženifer (uglavnom romantičnim komedijama), primetićete da su likovi najmanje deset godina mlađi od nje. Pojednostavljeno rečeno, Lopez sebe čak i ne pozicionira kao 50 - godišnjakinju, barem kada je u pitanju snimanje filma. A pretvarati ovo u standard teško da je fer, čak ni prema njoj. Koncept da su godine "samo broj" je očigledno moralno zastareo.

Paralelno sa tim, danas nije prihvaćeno ni da se starost "negira". Terminologija ovde može poslužiti kao važan indikator. Magazin "Alur"(Allure)  - glavni glasnik lepote u SAD, je još 2017. godine prestao da koristi termin "antiejdžing" (engleski antiaging - protiv starenja) iako se u industriji lepote ova reč smatra bukvalno zlatnom: malo šta stimuliše prodaju seruma i krema za lice toliko kao obećanje mladosti. Međutim, kako je u obraćanju čitaocima objasnila tadašnja glavna urednica Mišel Li, ona i njen tim ipak ne pozivaju da se zaboravi retinol. "Kako se odnosimo prema starenju počinje od toga kako o tome govorimo", izjavila je. A o starenju se na stranicama magazina govorilo kao da je reč o bolesti protiv koje se mora boriti svim silama. Dok paralelno postoji "prava bolest" - uskraćivanje ljudima mogućnosti da ostare. Dakle, Li je mudro sažela, "stariti je sjajno, jer to znači da imamo šansu da živimo punim srećnim životom". 

Da, lakše je reći nego poverovati. Naročito imajući u vidu da modne i kozmetičke industrije hronično gravitiraju prema mladosti, da su decenijama savetovale žene kako da sakriju svoje godine (ili da sa 53 ne treba da izgledate ni malo gore od Dženifer Lopez). Pa ipak, ovo je "mali korak za čoveka, ali ogroman za čovečanstvo". Alur je podržalo još nekoliko drugih publikacija, a narativ je nekako počeo da se menja.

I u Holivudu je ipak došlo do nekih promemna. Aktuelna filmska sezona, na primer, neobično je bogata srdovečnim heroinama, a one blistaju ne samo u dramama. Mišej Jeo (61), u filmu "Sve u isto vreme", i Viola Davis (57), u filmu "Žena kralj" koja je dokazala da akcioni žanr nije tabu za žene koje su na pragu ili su već zagazile u sedmu deceniju. Tu su i Ema Tompson (63) u filmu "Šta ljubav ima s tim?" kao i 64-godišnja Džejmi Li Kertis, nominovana za Oskara. Ništa manje nego svojevremno šezdesetih godina, nije zauzeta ni 85-godišnja Džejn Fonda. Pre nego što je stigla da se oprosti od serije "Grejs i Frenki", već se dva puta sastala na velikom platnu sa 83-godišnjom Lili Tomlin - u komedijama "Muving On" (Moving On) i "80 za Brejdija" (ovde su u glumačkoj ekipi Rita Moreno (91) i Seli Fild (76)).

Među junakinjama ima i majki, i baka, i žena - međutim, sada se uloge više ne svoda samo na ovo - kao da su desetine scenarista odjednom otkrile da nemaju samo muškarci takozvani drugi čin. Zanimljivo je da je uloga koju je Mišel Jeo odigrala u filmu "Sve u isto vreme" prvobitno zamišljena kao muška, a napisana je za Džekija Čena.

Pre samo godinu dana, Nikol Kidman je iznenadila mnoge kada se na naslovnoj strani časopisa "Veniti Fer" pojavila u kompletu "Miu Miu", koji se sastoji od veoma kratkog topa i podjednako kratke suknje. Na mrežama se odmah povela diskusija koja se dotakla i starosnog aspekta: raspravljalo se o tome šta je 54-godišnjakinja "sme" a šta "ne sme" da nosi u ovim godinama. Kidman je, s druge strane, izjavila da je bukvalno molila stiliste da joj dozvole da obuče tu konkretnu deću, umesto onoga što je prvobitno izabrano. 

U međuvremenu, crveni tepisi izgledaju progresivnije i od bioskopa i časopisa zajedno: ovde danas možete da zablistate bez obzira na godine. Kao što to rade već pomenuta Fonda, Mišel Jeo, 73-godišnja Sigurni Viver. I Filipin Leroa-Bolje (59), od koje se niko u glumačkoj ekipi serije "Emili u Parizu" ne oblači bolje. I to ne radi uprkos godinama, već, nasuprot - zahvaljujući godinama:svaka od njih ima posebnu eleganciju i otmenost, koja je teško moguća sa dvadeset ili trideset godina. A iskustvo je, kako god da se uzme, najbolji učitelj.

image