Srbija i Balkan

Dačić: Dogovor iz Ohrida je dobar, može da doprinese normalizaciji odnosa i smirivanju tenzija

Nema priznanja "Kosova", niti njegovog članstva u Ujedinjenim nacijama, poručio je šef srpske diplomatije
Dačić: Dogovor iz Ohrida je dobar, može da doprinese normalizaciji odnosa i smirivanju tenzija© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Dogovor Beograda i Prištine postignut u Ohridu je veoma značajan i deo je sveukupnih napora da se normalizuju odnosi dve strane, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"To je samo to, ništa više. Ovde nema priznanja, ni pristanka na nešto što bi bilo izvan naših crvenih linija. Veoma smo pažljivi u formulacijama. Saglasili smo se sa tim da želimo normalizaciju. U tom smislu, mislimo da je ovaj dogovor dobar i da, ukoliko ga se svi budu pridržavali, može da doprinese normalizaciji stanja i smirivanju tenzija", rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Ukazao je da se u samom tekstu sporazuma navodi da strane različito misle o statusnom pitanju, te da nema govora o priznanju "Kosova".

"Jasno ste čuli od predsednika, premijerke i mene da smo saglasni da implementiramo ono što smo se dogovorili - do naših crvenih linija. To znači da nema priznanja Kosova i članstva u Ujedinjenim nacijama", naveo je šef srpske diplomatije.

On je dodao da je Srbija uspela da zaštiti državne i nacionalne interese, kao i da je dogovor "važan impuls za evropske integracije".

"Time nismo izgubili ništa što se tiče naših nacionalnih interesa, naprotiv - Zajednica srpskih opština će postati deo pravnog sistema Evropske unije. To znači da će sprovođenje biti obavezujuće za Prištinu", rekao je Dačić i istakao da je reč o nastavku procesa koji je započet pre desetak godina.

U tom pogledu, dodao je on, veoma je bitno da se zna da je ovo dogovor o daljim koracima ka normalizaciji, a ne o statusnim pitanjima. 

"Mi očekujemo da Priština ispunjava svoje obaveze. Nismo uvereni da će to tako i da bude, ali mi ćemo se i dalje ponašati u dobroj veri i pridržavaćemo se toga", zaključio je Dačić.

image