Svet

Izrael: Reforma pravosuđa odložena usled masovnih protesta (VIDEO)

Građani su blokirali glavni auto-put u Tel Avivu, zatim je grupa demonstranata zapalila lomaču nasred kolovoza, dok su kasnije probili kordon ispred kuće premijera Benjamina Netanijahua
Izrael: Reforma pravosuđa odložena usled masovnih protesta (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Oren Ziv

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i ministar unutrašnjih poslova Itamar Ben Gvir postigli su dogovor da reforma pravosuđa u Izraelu bude odložena do letnjeg zasedanja parlamenta, prenose mediji.

Gvir je dodao da je pristao da odloži reformu pravosuđa u zamenu za obećanje da će ona biti pokrenuta nakon skupštinske pauze, dodaje Rojters.

"Pristao sam da odustanem od veta na donošenje zakona u zamenu za obavezu premijera Benjamina Netanijahua da će zakon biti predat Knesetu na odobrenje na narednoj sednici", rekao je Gvir.

Kao deo sporazuma, biće uspostavljena Nacionalna garda u okviru ministarstva za nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju.

Gvir je rekao da je stav premijera Netanijahua da zakon bude podnet Knesetu na usvajanje na sledećoj sednici ukoliko ne bude postignut dogovor tokom skupštinske pauze. Letnja sednica Kneseta traje od 30. aprila do 30. jula.

Hiljade Izraelaca izašlo je na ulice u znak protesta zbog toga što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu smenio ministra odbrane Joava Galanta koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana za reformu pravosuđa.

Građani su blokirali glavni auto-put u Tel Avivu, zatim je grupa demonstranata zapalila lomaču nasred kolovoza. Demonstranti su kasnije probili kordon ispred Netanijahuove kuće.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promenama u pravosuđu, ocenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim merama predstavlja opasnost za zemlju.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Podsetimo, izraelski premijer Benjamin Netanijahu smenio je juče Joava Galanta sa funkcije ministra odbrane, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera.

Kako piše "Jerusalem Post", Netanijahu je izgubio poverenje u Galanta nakon što je ministar u subotu uveče pozvao na suspenziju reforme pravosuđa koja je izazvala brojne proteste u zemlji. Premijer je ministru poručio da je ovaj korak napravio "iza leđa vlade" dok je sam Netanijahu bio u poseti Londonu, prenosi list. 

Generalni konzul Izraela u Njujorku Asaf Zamir saopštio je da nakon smene izraelskog ministra odbrane Joava Galanta podnosi ostavku, uz napomenu da ne može da nastavi da predstavlja aktuelnu vladu zemlje.

"Teška srca želim da vas obavestim o svojoj ostavci na mesto generalnog konzula Izraela u Njujorku. Odluka da se smeni ministar odbrane uverila me je da više ne mogu da nastavim da predstavljam ovu vladu", napisao je Zamir na Tviteru.

On je dodao da, prema njegovom mišljenju, predložena reforma pravosuđa u zemlji "podriva" temelje izraelskog demokratskog sistema.

Galantov predlog da se spreči reforma 

Galant je pozvao na obustavu reforme pravosuđa, što je izazvalo brojne proteste u zemlji. On je upozorio da "nastala podela u društvu već prodire u redove izraelske vojske i da to stvara pretnju po nacionalnu bezbednost".

Govoreći o reformi pravosuđa uopšte, sada već bivši šef izraelskog Ministarstva odbrane istakao je, da su promene u sistemu neophodne, ali ne po cenu cepanja zemlje. On je predložio svim strankama da naprave pauzu, koristeći predstojeće praznike povodom Pashe (ove godine se obeležava od 5. do 12. aprila), i da obustave zakonodavni proces u parlamentu, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje kroz dijalog uz uzajamno poštovanje.

SAD zabrinute zbog dešavanja u Izraelu

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog dešavanja u Izraelu i "snažno apeluju" na izraelske lidere da pronađu kompromis što pre je moguće, izjavila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Ejdrijen Votson.

"Nastavićemo da snažno apelujemo na izraelske lidere da pronađu rešenje što pre. Verujemo da je to najbolji put za Izrael i izraelske građane", rekla je Votson, prenosi TASS.

Ona je naglasila da su demokratske vrednosti uvek bile i moraju ostati kamen temeljac američko-izraelskih odnosa. 

"Demokratska društva se jačaju izazovima i balansiranjem, a temeljne promene demokratskog sistema treba da budu nastavljene uz najširu moguću narodnu podršku", poručila je Votson.

Podsetimo, u Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

image