Svet

Izrael objašnjava zašto neće da šalje oružje Kijevu: U složenoj smo situaciji

"Imamo taj problem, ja to otvoreno kažem ovde. Drugim rečima, imamo složenu situaciju… ali u okviru tih ograničenja… pokušavamo da ponudimo humanitarnu i odbrambenu pomoć Ukrajini", rekao je premijer Izraela Benjamin Netanijahu
Izrael objašnjava zašto neće da šalje oružje Kijevu: U složenoj smo situacijiGetty © Lior Mizrahi/Getty Images

Izrael ne isporučuje Ukrajini nikakvo oružje jer je vezan određenim sporazumima sa Rusijom o susednoj Siriji, izjavio je premijer Benjamin Netanijahu.

On je tokom zajedničke konferencije za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu upitan da li će Izrael nastaviti da se uzdržava od slanja oružja Kijevu.

Netanijahu je priznao da se Izrael, kada je reč o ovom pitanju, našao "u složenoj situaciji."

"Izraelski piloti i ruski piloti lete jedni pored drugih iznad neba Sirije", rekao je on, dodavši da je pre nekoliko godina odlučio da spreči Iran, najvećeg neprijatelja Izraela, da stvori "treći front" protiv jevrejske države na njenoj severnoj granici.

Izrael je u više navrata upozoravao Siriju da ne skriva pripadnike milicije Hezbolaha, koja je u Izraelu označena kao teroristička organizacija i za koju smatra da ima veze sa Iranom. Sirijski zvaničnici su, sa druge strane, u brojnim prilikama optuživali Izrael za izvođenje smrtonosnih napada na teritoriji Sirije.

"Da bismo sprečili to (treći front), koristili smo vazdušnu silu... Da bismo to uradili, sklopili smo aranžman sa ruskom vladom, ruskim vazduhoplovstvom i ruskom vojskom u Siriji da ne obaramo jedni drugima avione", napomenuo je on i dodao da nijedna druga evropska država koja podržava Ukrajinu nije imala slične okolnosti u odnosima sa Moskvom.

"Imamo taj problem, ja to otvoreno kažem ovde. Drugim rečima, imamo složenu situaciju… ali u okviru tih ograničenja… pokušavamo da ponudimo humanitarnu i odbrambenu pomoć Ukrajini", rekao je Netanijahu.

On je napomenuo da Izrael pomaže Ukrajini sa najsavremenijim sistemima ranog upozorenja, tvrdeći da je ta oprema precizno odredila lokacije ruskih napada, što je omogućilo da se jasnije odrede područja za sklanjanje civila.

Izrael je osudio postupke Moskve nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, ali se nikada nije pridružio sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji, niti je bio voljan da snabdeva Kijev oružjem.

Međutim, Izrael je nedavno odobrio izvozne licence za moguću prodaju oružanih sistema odbrane protiv dronova Ukrajini, preneo je "Aksios" pozivajući se na tri izraelska i jednog ukrajinskog zvaničnika.

image