Svet

Izrael popustio: Odobrio Ukrajini izvozne licence za sisteme odbrane protiv dronova

Prvi put od početka Specijalne vojne operacije, Izrael je odobrio izvozne licence za prodaju naoružanja Ukrajini
Izrael popustio: Odobrio Ukrajini izvozne licence za sisteme odbrane protiv dronovawww.globallookpress.com © Bashar Taleb

Izrael je nedavno odobrio izvozne licence za moguću prodaju oružanih sistema odbrane protiv dronova Ukrajini, prenosi "Aksios" pozivajući se na tri izraelska i jednog ukrajinskog zvaničnika.

To je prvi put od početka Specijalne vojne operacije da je Izrael odobrio izvozne licence za prodaju naoružanja Ukrajini, pošto ta zemlja do sada nije želela da rizikuje pogoršanje odnosa sa Rusijom.

Ukrajina je pojačala pritisak na Izrael da pošalje te sisteme nakon što su se u javnosti pojavili navodi da Rusija koristi iranske dronove-kamikaze.

Iran je potvrdio da su u Rusiju izvezli određenu količinu dronova pre početka SVO, ali da ih nisu slali nakon toga, dok Rusija demantuje da je koristila tu vrstu naoružanja.

Izvozne licence odobrili su ministri odbrane i spoljnih poslova Joav galan i Eli Koen sredinom februara, nakon što je vlada Benjamina Netanijahua sprovela reviziju dotadašnje politike prema Ukrajini.

Kako navodi "Aksios", odobrene su licence za dve izraelske kompanije, "Elbit" i "Rafael", koje proizvode sisteme odbrane od dronova. Koen je predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o tome obavestio 15. februara.

Jedan izraelski zvaničnik rekao je za taj američki medij da je delegacija ukrajinskog Ministarstva odbrane nedavno posetila Izrael, ali da nikakvi ugovori još uvek nisu potpisani.

Izraelski sistemi za odbranu od dronova koriste elektromagnetske talase za ometanje i obaranje tih letelica. Oni imaju domet od oko 40 kilometara i mogu se postaviti u blizini elektrana ili drugih kritičnih lokacija kako bi ih zaštitili od dronova.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su zainteresovani za taj tip naoružanja, ali da za njih prioritet predstavljaju sistemi odbrane od balističkih raketa.

Izraelski zvaničnici tvrde da odobrenje izvoznih dozvola ne predstavlja promenu u politici jer su sistemi odbrambene prirode i ne mogu se koristiti za ubijanje ruskih vojnika.

"Izrael pomaže Ukrajini u oblasti odbrane i civila. Svaki zahtev se razmatra u skladu sa politikom izvoza odbrane u Ukrajinu", saopštilo je Ministarstvo odbrane Izraela.

Kako navodi "Aksios", jedan izraelski zvaničnik je u poverenju rekao da je jedan od razloga za izdavanje licenca želja izraelskih zvaničnika da provere koliko su ti sistemi uspešni u obaranju iranskih dronova.

image