Svet

Izraelski zvaničnik: SAD finansiraju proteste protiv Netanijahuove vlade

Američki Stejt department navodno finansijski pomagao jednu od organizacija koja organizuje antivladine proteste
Izraelski zvaničnik: SAD finansiraju proteste protiv Netanijahuove vlade© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Visoki zvaničnik u vladi izraelskog premijera Benjamina Netaniajhua rekao je su masovni protesti protiv reforme pravosuđa delimično finansirani od strane Bajdenove administracije.

"Protesti su finansirani i organizovani uz pomoć više miliona dolara", rekao je on, prenosi "Tajms of Izrael".

"Pratimo šta se dešava. To je velika organizacija, gde postoji organizovan centar iz kojeg se svi demonstranti uredno granaju", rekao je on i dodao da im je "jasno ko to finansira".

Drugi član premijerovog tima, koji je takođe ostao anoniman, potvrdio je za "Tajms of Izrael" da je visoki zvaničnik govorio o Sjedinjenim Američkim Državama.

Slične tvrdnje nedavno je izneo i izraelski politički komentator Jakov Bardugo, dok je Netanijahuov sin Jair na Tviteru podelio članak "Brajtbarta" u kom se tvrdi da američki Stejt department stoji iza jedne od grupa koje organizuju proteste.

Reforma pravosuđa, koju je predložila Netanijahuova vlada izabrana krajem prošle godine, izazvala su masovne proteste u Izraelu koji traju više od dva meseca, kao i žestoke reakcije opozicionih političara i dela civilnog sektora.

Predlog reforme doveo je do zahlađenja odnosa sa Vašingtonom, koji je tradicionalno najbliži saveznik Izraela. Netanijahu i dalje nije dobio zvaničan poziv da poseti Belu kuću, iako se na funkciji premijera nalazi gotovo tri meseca.

Američki portal "Vašington fri bikon" preneo je početkom marta da je Stejt department finansijski pomaže izraelski Pokret za kvalitetnu vladu, neprofitnu organizaciju koja učestvuje u organizaciji protesta protiv Netanijahuove vlade.

image