Rusija

"Vagnerovci" ostaju u Bahmutu: Moskva odobrila dodatnu municiju da "muzikanti" ostanu u gradu

General Surovikin izabran da bude spona između Grupe "Vagner" i Ministarstva odbrane, lično će se baviti potrebama "vagnerovaca"
"Vagnerovci" ostaju u Bahmutu: Moskva odobrila dodatnu municiju da "muzikanti" ostanu u gradu© Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

Osnivač Grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je danas da je Moskva donela odluku da se za potrebe "vagnerovaca" odobri neophodno naoružanje i municija kako bi ove jedinice ipak ostale u Bahmutu, u kojem su već oslobodile 95 odsto teritorije. 

Prema saopštenju Prigožina koje je prenela njegova pres služba na Telegramu, odgovor je stigao noćas i to je prvi odgovor koji je kompanija dobila od vlasti nakon saopštenja da "vagnerovci" planiraju da napuste Bahmut. 

General Surovikin, inače, zamenik komandanta Združene grupe ruskih snaga u zoni Specijalne vojne operacije, lično će se baviti svim pitanjima koji se tiču "vagnerovaca" i njihovim potrebama i biće spona između Grupe "Vagner" i Ministarstva odbrane, dodao je Prigožin.

"Obećavaju nam da će nam dati onoliko municije i oružja koliko nam je potrebno da nastavimo sa akcijama. Zaklinju se da ćemo dobiti sve kako nas protivnik ne bi presekao. Govore nam da u Bahmutu možemo da radimo što smatramo da treba, dok će Surovikin donositi sve odluke koje se tiču 'Vagnera' kada je reč o saradnji sa Ministarstvom odbrane", rekao je Prigožin.

Podsetimo, čelnik "vagnerovaca" najavio je da će se njegova vojska povući iz Bahmuta 10. maja, nakon Dana pobede, zbog velikih gubitaka i nedostatka municije, što im je u poslednje vreme pravilo probleme na frontu. Lider Čečenije Ramzan Kadirov javio se da zameni, kako je kazao, "starijeg brata" i završi oslobađanje grada, u kojem ukrajinska vojska trenutno drži svega oko dva i po kvadratna kilometra. 

image