Srbija i Balkan

Albanski gradonačelnici tri opštine na severu KiM zakletvu polažu u četvrtak

Novi gradonačelnik Zvečana Iljir Peci zakletvu će položiti u albanskom selu Boljetin u ovoj opštini
Albanski gradonačelnici tri opštine na severu KiM zakletvu polažu u četvrtakGetty © Carsten Koall

Gradonačelnici tri opštine na severu Kosova i Metohije koji su sa po par stotina glasova izabrani na vanrednim lokalnim izborima koji su u opštinama na severu KiM održani 23. aprila i koje su Srbi bojkotovali, položiće zakletvu u četvrtak 25. maja, u javnim objektima a ne u zgradama skupština opština Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, najavaio je za "Kosovo pres" sekretar DPK Betim Đoši.

Istovremeno, Ministarstvo administracije i lokalne samouprave tzv. Kosova saopštilo je da će tokom dana objaviti zvanično saopštenje oko datuma polaganja zakletve trojice gradonačelnika u opštinama na severu KiM.

Novi gradonačelnik Zvečana, Iljir Peci, zakletvu će položiti 25. maja u selu Boljetin, preneo je jutros portal "Ekonomija onlajn".

Boljetin je selo na manje od deset kilometara od centra Zvečana, nastanjeno je uglavnom albanskim stanovništvom, i u ovom selu glasanje je 23. aprila bilo organizovano u zgradi osnovne škole.

Albanski portali u Prištini jutros prenose da će polaganje zakletvi biti organizovano u četvrtak u 10 sati u javnim objektima tri opštine.

Osim Iljira Pecija, zakletvu bi u četvrtak trebalo da polože i Izmir Zećiri iz DPK kao novi gradonačelnik Zubinog Potoka i Ljuljzim Hetemi iz Pokreta Samoopredeljenje kao novi gradonačelnik Leposavića.

Atić za saradnike imenovao ljude iz albanskih stranaka

Eredn Atić iz Samopredeljenja čiji je lider Aljbin Kurti, zakletvu je kao novi gradonačelnik Severne Mitrovice položio 19. maja u zgradi SO u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici.

On je imenovao četiri direktora odeljenja u okviru svog kabineta, rekao je za Tanjug odbornik Građanske inicijative "Mitrovica" u skupštini opštine Skender Sadiku.

Anesa Čolaković iz bošnjačke zajednice imenavana je za direktorku u Odeljenju za omladinu, kulturu i sport, dok je direktor za zajednice Jeton Rahmani iz egipćanske zajednice.

Direktor Odeljenja za prosvetu postao je Vid Janićijević iz srpske zajednice i Šenaj Lapaštica iz albanske zajednice, imenovan je za direktora Odeljenja za katastar.

Atić je na lokalnim izborima na severu KiM 23. aprila osvojio 533 glasa

Na izborima 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova glasalo je 1.567 građana ili 3,47 posto upisanih, od toga samo 13 Srba.

image