Srbija i Balkan

Polaganje zakletvi na severu KiM: Umesto u zgradama srpskih opština, zaklinju se u albanskim selima

Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, polaganje zakletvi dočekuju okićeni bezbrojnim srpskim zastavama koje su istaknute i na ulicama, ispred zgrada opština, po terasama, kapijama kuća...
Polaganje zakletvi na severu KiM: Umesto u zgradama srpskih opština, zaklinju se u albanskim selima© Зоран Шапоњић

Trojica albanskih gradonačelnika srpskih opština na severu KiM izabranih sa ukupno nekoliko stotina glasova na vanrednim lokalnim izborima 23 aprila koje su Srbi bojkotovali položiće danas zakletve u albanskim selima u okolini Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

Iako je juče prvobitno najavljeno da će Iljir Peci koji je za gradonačelnika Zvečana izabran sa 114 glasova zakletvu položiti u kuli Ise Boljetinca u selu Boljetin na oko sedam – osam kilometara od centra Zvečana, kasnije tokom dana prištinski mediji javili su da će se ceremonija ipak održati u osnovnoj školi "Isa Boljetinac" u ovom selu.

Škola je nedaleko od memorijalnog centra koji je posvećen Boljetincu, u istoriji zapamćenom kao vođi kačaka, "albanskom borcu za nezavisnost" i "vodećoj ličnosti albanskog gerilskog otpora Turskoj, Srbiji i Crnoj Gori".

Što se tiče opštine Zubin Potok, novi gradonačelnik Izmir Zećiri koji je na izborima 23 aprila osvojio 196 glasova, zakletvu će položiti danas u albanskom selu Čabra, na oko pet – šest kilometara od centra.

U ovom selu krajem prošle godine održana je i konstitutivna sednica novog saziva SO Zubin Potok u kojoj su vlast preuzeli albanski odbornici pošto su se Srbi početkom novembra povukli iz kosovskih institucija.

Selo Čabra poznato je po tragediji iz marta 2004. godine kada su se u Ibru u ataru sela utopila trojica albanskih dečaka.

Albanski mediji optužili su tada Srbe za ovu tragediju a sve je bilo okidač za martovski pogrom kada je 17. i 18. marta 2004. godine širom "Kosova" u sukobima ubijeno više ljudi, hiljadu srpskih kuća zapaljeno, oko 4.000 Srba proterano, a zapaljeno, oskrnavljeno i uništeno 35 crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

Novi gradonačelnik Leposavića, Ljuljzim Hetemi koji je na izborima u ovoj opštini pobedio sa 100 glasova, zakletvu će položiti u osnovnij školi "Kadri Bistrica" u selu Šaljska Bistrica koje se nalazi sa leve strane puta Leposavić – Kosovska Mitrovica.

U ovom selu podignuta je velika baza kosovske specijalne policije.

Erden Atić, novi gradonačelnik Severne Mitrovice zakletvu je položio u zgradi skupštine ove opštine u Bošnjačkoj mahali u petak 19. maja.

Zgradu je tokom polaganja zakletve obezbeđivala Kosovska policija a ceremonija je protekla bez incidenata. Na zgradi SO bila je istaknuta zastava tzv. Kosova.

Atić je u međuvremenu već postavio direktore nekih javnih preduzeća u opštini, među kojima su jedan Srbin, po jedna Bošnjakinja i Turkinja i po jedan Egipćanin i Albanac.

Ono što posle najavljenih polaganja zakletvi albanskih gradonačelnika srpskih opština na severu KiM ostaje otvoreno pitanje, jeste da li će i kada novi gradonačelnici Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića pokušati da uđu u zgrade opština, odnosno, gde će biti sedište novih gradonačelnika.

Zgrada SO u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici podignuta je sredstvima Prištine, dok su zgrade SO u ove tri opštine građene sredstvima Vlade Srbije.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer ranije je izjavio da "Sjedinjene Američke Države ne smatraju dobrom ideju da se silom uđe u opštinske zgrade na severu KiM".

Zemlje Kvinte poručile su da "ne bi trebalo da postoje akcije ili inicijative – uključujući novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština – koje ne služe građanima ili koje mogu povećati tenzije".

"To uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti, jer nije potrebno da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama. Sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili radnji koje podstiču tenzije ili sukobe", navedeno je u saopštenju Kvinte.

Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, polaganje zakletvi dočekuju okićeni bezbrojnim srpskim zastavama koje su istaknute i na ulicama, ispred zgrada opština, po terasama, kapijama kuća...

Na vanrednim lokalnim izborima na severu KiM koji su pre mesec dana održani uglavnom u kontejnerima postavljenim pored puta i koje su Srbi bojkotovali od oko 40.000 upisanih birača glasalo je njih 1.567, među njima i u sve četiri opštine ukupno 13 Srba.

image