Svet

Oglasila se EU o razmeštanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji: Provokacija

Evropska unija će, naravno, veoma pažljivo pratiti kako će se to razvijati, upozorio je Peter Stano
Oglasila se EU o razmeštanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji: ProvokacijaGetty © Adam Berry / Stringer

Sporazum između Rusije i Belorusije o razmeštanju nuklearnog naoružanja u Belorusiji "ne doprinosi deeskalaciji" tenzija u regionu, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Podsećamo, u Minsku je održan bilateralni sastanak ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua i ministra odbrane Belorusije Viktora Hrenjina na kome je potpisan dokument o skladištenju ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije, pri čemu je dogovoreno da će Rusija zadržati kontrolu nad njim.

"Naravno, ovo nije korak ka deeskalaciji, ovo nije korak ka smanjenju tenzije. Ovo je korak koji samo povećava tenzije, što bi se moglo posmatrati i kao dalja eskalacija i dalja provokacija", rekao je Stano, a prenosi TASS.

"Evropska unija će, naravno, veoma pažljivo pratiti kako će se to razvijati", upozorio je on.

"Kontrola nad nestrateškim nuklearnim oružjem raspoređenim u Belorusiji ostaje na Rusiji, kao odluka da se i ono upotrebi", poručio je Šojgu.

U martu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je planirano da izgradnja skladišta za oružje bude završena do 1. jula. Moskva je Minsku već predala taktički raketni sistem "iskander-m", koji je sposoban da nosi ne samo konvencionalno, već i nuklearno oružje, i opremila beloruske avione posebnom municijom.

image