Svet

Da li je najavljena isporuka F-16 paravan za slanje atomskih bombi za Ukrajinu?

Uticajni ruski telegram kanali, pozivajući se na izvore iz Turske, navode da Amerikanci planiraju da zajedno sa svojim lovcima pošalju oružanim snagama Ukrajine pošalju nuklearne bombe B61; Ovi lovci osposobljeni su da nose i osnovne, ali i unapređene verzije ovog projektila
Da li je najavljena isporuka F-16 paravan za slanje atomskih bombi za Ukrajinu?Getty © Omar Marques

"Crvena linija" Amerike sve je labavija i čini se da nema preterano bezobraznog zahteva Ukrajine kada je reč o slanju naoružanja. Zato i ne čudi što pojedini Telegram kanali sa velikim brojem pratilaca ovih dana pronose vesti da je isporuka bombardera F16, zapravo paravan pod kojim SAD planira da šalje nuklearne bombe.

Pozivajući se na turske izvore, ruski kanali navode da je razlog trvenja među članicama NATO-a oko slanju ovih borbenih aviona, to što se pojedine države protive slanju američkih lovaca upravo zbog toga što F16 imaju mogućnost da nose atomske bombe B61.

"Bez obzira što nema  pitanja o samom transferu, protivljenje brojnih zemalja zemalja izazvala je američka inicijativa da se Oružanim snagama Ukrajine prebace borbeni avioni F-16 sa mogućnošću upotrebe gravitacionih atomskih bombi B61", navode ovi izvori.

Amerikanci, kako se dodaje, insistiraju i da ukrajinski piloti prođu obuku za njihovu upotrebu.

"Trenutno postoji konsenzus o prebacivanju najmanje 24 aviona u Ukrajinu, s tim da najmanje jedna eskadrila (12 aviona) treba da bude obučena za upotrebu atomskih bombi. SAD, Velika Britanija, Poljska i Nemačka su za ovu ideju, a Turska, Grčka i Mađarska su protiv", navodi se na Telegram kanalu "Slavjangrad".

A da su ruski Telegram nalozi možda na tragu istine, ukazuje i činjenica da je i nova verzija projektila, odnosno B61-12, prema tvrdnjama "Politika", dizajnirana tako da mogu da je nose američki i saveznički borbeni avioni— uključujući upravo i famozni F-16 čija se isporuka najavljuje na sva zvona.

Zemlje koje se protive slanju ovih bombardera smatraju da bi, ako se oni isporuče, to povećalo rizik od eskalacije sukoba, što je uostalom upozorila i Rusija, odnosno zamenik predsednika Saveta bezbednosti te zemlje Dmitrij Medvedev ističući da Zapad ne obraća pažnju na potencijalnu "nuklearnu apokalipsu" do koje može doći ukoliko konflikt eskalira.

"Da ih takav scenario brine, NATO ne bi davao tako opasno oružje ukrajinskom režimu, ali oni greše ako misle da do toga ne može doći. Ukoliko se to desi, odgovornost će u potpunosti biti na Severnoatlantskoj alijansi", istakao je Medvedev.

Drugi razlog protiv slanja nuklearnog prtljaga uz isporuke F-16, jeste to što će SAD biti prinuđene da ga drže u dometu ruskih operativno-taktičkih sistema.

A pregovore je naročito zakomplikovao upad ukrajinskih diverzanata na teritoriju Belgorodske oblasti, koji je dokaz da su obećanja Ukrajine da oružje dobijeno sa Zapada neće koristiti za udare na teritoriju Ukrajine - čista laž.

Postupci Kijeva, međutim, izgleda da uznemiravaju samo članice NATO-a koje su u dobrim odnosima sa Rusijom (Turska, Mađarska i Grčka), budući da SAD i ne haje kako Ukrajina koristi arsenal koji im saveznici isporučuju.

To je potvrdio i portparol Stejt departmenta Metju Miler, koji je nedavno je na pitanje hoće li na planove o isporuci uticati informacija da je ukrajinska vojska vojnu opremu dobijenu od SAD koristila za napad na naselja u Belgorodskoj oblasti - odgovorio jednostavno da su za njih isporuke F-16 "prioritet"

S druge strane, aktivan lobista da F-16 stignu u Kijev jeste i Poljska, koja navodno planira da situaciju obrne u svoju korist, odnosno, konačno postigne razmeštanje nuklearnog naoružanja na svojoj teritoriji i da ga faktički stavi pod svoju operativnu kontrolu.

Da Amerika sprovodi ofanzivu razmeštanja nuklearnog naoružanja u NATO bazama Evropi, već je jasno. To, naime, potvrđuje diplomtska depeša u koju je imao uvid "Politiko".

Ovaj medij, je, naime, krajem prošle godine ustvrdio, pozivajući se, kako na depešu, tako i na upućene izvore, da Amerikanci planiraju da starije nuklearno oružje, odnosno bombe B61, zamene unapređenim bombama B61-12.

"O nadogradnji programa B61 se godinama otvoreno govori u budžetskim dokumentima i izjavama za javnost, a zvaničnici Pentagona su rekli da su nadogradnje neophodne kako bi se osiguralo da zalihe budu modernizovane i bezbedne", naveo je "Politiko".

General Patrik Rajder potvrdio je da se ovo "osvežavanje" arsenala planira, ali tvrdi da je do deo dugoročnije namere, i da nije povezano sa događajima u Ukrajini.

Familija bombi B61 se smatra i strateškim i taktičkim nuklearnim oružjem, jer se najmoćnije modifikacije mogu koristiti u nuklearnom ratu punih razmera, a najmanje za izvršavanje operativno-taktičkih zadataka.

Zanimljivo je i da je jedan od ukrajinskih portala, "Korespodent", još pre početka serijske proizvodnje bombi B61-12 i pre početka specijalne vojne operacije, preneo da je testirano bacanje prazne termonuklearne bombe iz lovca F-16C, na poligonu u Nevadi.

Nuklearna bomba B61 razvijena je 1963. godine, a njena trenutna modifikacija je već dvanaesta po redu. Rep projektila čini ga lako upravljivim i visoko preciznim i omogućava mu da bude ispušten i sa velikih visina.

Uz F-16, novu verziju bombe mogu da nose i američki i saveznički bombarderi i borbeni avioni — uključujući B-2 i B-21 i borbene avione F-15, F-35 i Tornado.

image
VV inauguration
banner