Svet

Erdogan ili Kiličdaroglu: Sutra konačna odluka, ankete daju prednost aktuelnom predsedniku

Građani Turske će na biralištima konačno odlučiti ko će voditi zemlju narednih pet godina
Erdogan ili Kiličdaroglu: Sutra konačna odluka, ankete daju prednost aktuelnom predsedniku© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Aktuelni predsednik turske Redžep Tajip Erdogan u drugi krug predsedničkih izbora koji se održava sutra ulazi kao favorit u odnosu na protivkandidata i lidera opozicije Kemala Kiličdaroglua.

Erdoganu je pobeda već u prvom krugu za dlaku izmakla pre dve sedmice kada je osvojio 49,5 odsto glasova.

Njemu u prilog ide i podrška koju mu je, par dana uoči konačnog izbornog ispita uputio predsednički kandidat Sinan Ogan, koji je u provom krugu zauzeo treće mesto.

Građani Turske će na biralištima konačno odlučiti ko će voditi zemlju narednih pet godina. Erdogan se bori da uđe u teću deceniju vladavine, dok se Kiličdaroglu nameće za prvi predsednički mandat.

Ankete daju prednost Erdoganu

Iako su ankete pokazivale da opozicioni kandidat ima blagu prednost u odnosu na turskog predsednika, birači su demantovali ove navode.

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan sa razlikom od najmanje 5 odsto glasova pobediće opozicionog lidera Kemala Kiličdaroglua u drugom krugu predsedničkih izbora, koji će biti održani u nedelju, 28. maja, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja u toj zemlji, koja su sprovedena uoči glasanja.

Prema anketi kompanije "Ozdemir", 53,94 odsto birača spremno je da podrži Erdogana, 46,06 odsto - Kiličdaroglua.

Anketa Centra za istraživanje javnog mnjenja "Ivem" pokazala je da 53,8 odsto birača namerava da glasa za aktuelnog predsednika, a 46,2 odsto za njegovog rivala.

Jedna od retkih anketa koja predviđa pobedu lidera opozicije na izborima bila je studija kompanije "ORS" koju je u subotu objavio portal "Duvar".

Svedoči da će Kiličdaroglu 28. maja dobiti 48,1 odsto glasova, a Erdogan 46,7 odsto glasova. Istovremeno, kako je saopšteno, 5,2 odsto birača se još nije opredelilo za svoj izbor. Nakon što je istraživanje objavljeno, kompanija je prijavila hakerski napad na svoju veb stranicu.

"Sada imamo oko milion zahteva za posetu sajtu. Pored toga, on je bio podvrgnut hakerskom napadu", saopštila je kompanija na Tviteru.

Koja su predizborna obećanja

Tokom predizborne kampanje aktuelni šef turske države govorio je da će se boriti protiv terorističkih grupa, među kojimma je izdvojio separatističku organizaciju PKK i njene "produžene ruke".

Obećao je da će vratiti oko milion sirijskih izbeglica u domovinu, kao i da namerava da smanji nivo inflacije na 20 odsto tokom ove i ispod 10 odsto iduće godine. Dodao je da će njegova vlada smanjiti kamatne stope.

Građanima koji su preživeli zemljotres poručio je da će im dati pozajmice u vidu stanova na 20 godina, kao i da će izgraditi 650.000 novih kvadrata.

Kiličdaroglu je takođe borbu protiv terorizma označio u kampanji kaoprioritet, dok je u odnosu na prvi krug promenio priču i počeo da obećava narodu da će i oterati izbeglice iz zemlje.

Kada je reč o ekonomiji, obećao je uvođenje racionalnih kamatnih stopa kako bi se borio protiv hiperinflacije.

Najavio je i da će raditi na tome da u Tursku privuče strane investicije. Obećao je i da će osigurati besplatan smeštaj za ljude koji su u zemljotresima izgubili krov nad glavom.

image