Sport

Rusija ozbiljno razmatra prelazak iz UEFA u AFK

Fudbalski savez Rusije objavio je da će na sledećem sastanku izvršnog komiteta, razmotriti pitanje prelaska organizacije iz Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFK), rekao je predsednik Fudbalskog saveza Rusije Aleksandar Djukov

Izbacivanje ruskih klubova iz evropskih takmičenja (Liga šampiona, Liga Evrope, Liga konferencija), uticala je na to da Fudbalski savez Rusije ozbiljno razmotri prelazak u Azijsku fudbalsku konfederaciju.

"Pre nekoliko meseci sam rekao da je preuranjeno pričati o Aziji, ali sada tu opciju već treba da razmotrimo. O tome još uvek nisam pričao sa predstavnicima Azijske fudbalske konfederacije, jer smo još uvek deo UEFA porodice, sa kojima nastavljamo saradnju, pa bi bilo ružno započeti pregovore sa Azijom iza njihovih leđa", rekao je Djukov, prenose "RIA Novosti".

Djukov je dodao da je veoma važno igrati utakmice, što se već duži period ne dešava.

"Rekao sam i uvek isticao da je za nas važno igrati i održavati utakmice. Imali smo period od dve godine na koje je uticao koronavirus, a sada imamo suspenziju."

UEFA i Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) suspendovale su ruske timove 28. februara da učestvuju u međunarodnim takmičenjima zbog otpočinjanja specijalne operacije u Ukrajini.

Rusiji je oduzeta organizacija finala Lige šampiona prošle sezone, pošto se umesto u Sankt Peterburgu, finale održalo u Parizu.

UEFA je produžila suspenziju ruskih klubova minimum do kraja sezone 2022/23, a reprezentaciji Rusije bilo je zabranjeno da se bori za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Takođe, Rusija neće biti u prilici da učestvuje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se 2024. godine održava u Nemačkoj.

image