Kako prikriti poraz u Ukrajini

Svima je već potpuno jasno da su zapadni saveznici na čelu sa Amerikom poraženi u Ukrajini i sada se samo traži način da se taj poraz prikrije u zapadnoj javnosti. Ali, priznanje poraza je neizbežno
Kako prikriti poraz u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Po već toliko puta viđenom modelu prikrivanje poraza predvode medijske priče o američko-evropskoj inicijativi da se režim u Kijevu navodno privoli na mirovne pregovore sa Rusijom. I da se, u stvari, za poraz optuže Ukrajina i njen predsednik Vladimir Zelenski jer Amerika navodno želi mir ali njeni klijenti u Kijevu, eto, ne žele. 

Tako je američka televizijska mreža En-Bi-Si odredila pravac "saznanjem" da su u administraciji predsednika Džozefa Bajdena zabrinuti da Ukrajini ponestaje snage dok Rusija kako izgleda raspolaže neiscrpnim rezervama. Navodno, kako tvrde kao i obično neimenovani izvori, u toku su razgovori sa Kijevom kako bi trebalo voditi navodne mirovne pregovore sa Rusijom. Ti pregovori su, kako objašnjavaju ti neimenovani izvori, neophodni zbog razvoja rata i  političkih zbivanja u Americi i Evropi.

Jedno od obrazloženja koje se nudi javnosti je i da je, kako su to formulisali vojni eksperti, rat u Ukrajini postao "pat pozicija" i da zato moraju da budu pregovori. Rat, međutim, uopšte nije "pat pozicija" i Rusija i dalje ima inicijativu a niko ne zna šta su dalji ruski planovi. Od tog neznanja u velikoj meri potiču i zapadna strahovanja.

Ali, iza svega stoji očajnička potreba da se prikrije poraz i osnovna činjenica da Zapad i Amerika više neće moći da pomažu Ukrajini a sama Ukrajina nema snage da ratuje. A nema više ni podrške javnosti čija je pažnja preusmerena na rat u Izraelu i javnost je gotovo zaboravila Ukrajinu. I sva pomoć ide Izraelu. U Vašingtonu se tvrdi da je Amerika do sada pomogla Ukrajinu sa 43,9 milijardi dolara i da je ostalo još samo pet milijardi i nema više pomoći.

Bela kuća i administracija predsednika Bajdena tvrde da o tim idejama pregovora nisu upoznati. Nude se istovremeno i priče kako pomoć i naoružanje ne vrede ako u Ukrajini nema dovoljno ljudi da ratuju. Opet se sugeriše da su za poraz odgovorni Ukrajinci i predsednik  Zelenski.

Prva poruka njegovog izgubljenog statusa je zabrana da poseti Izrael a do juče su ga vodali po celom svetu kao nekog novog Dalaj Lamu. Ali, ni Zelenski se "ne da" i promenio je komunikaciju sa Zapadom. Britanski nedeljnik "Spektejtor" ukazuje da ako je donedavno Zelenski govorio "dajte nam više i brzo ćemo pobediti" sada  govori "dajte nam više ili će se ovo beskonačno razvlačiti". Taj nedeljnik ocenjuje  da na ovaj način Zelenski želi da zaigra na strah Zapada od produženog konflikta s Rusijom.

Sve je to besmisleni  "račun bez krčmara" i zamajavanje i američke javnosti i američkih saveznika. Jer, niko ne zna poziciju Rusije i njene planove. A ishod rata će odrediti onaj ko pobedi. U administraciji predsednika Bajdena se priznaje da nemaju nikakav nagoveštaj da li je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da pregovara sa Ukrajinom. Dnevni list Vašington post saznaje da kakva god bila dalja sudbina Ukrajine Amerika "neće rizikovati direktan sukob sa Moskvom zbog pobede Rusije u Ukrajini". List priznaje  da će pobeda Rusije u Ukrajini biti "strašan udarac po interesima Amerike ali ne toliko strašan da bi Vašington rizikovao nuklearni rat" sa Rusijom.

Francuski "Figaro" istovremenoi ocenjuje da će Vašington odgovornost prebaciti na Vladimira Zelenskog.

Takva zapadna pozicija je izazvala "paniku i bes" u Kijevu uz vapaje da "Zapad ne sme da se umori od Ukrajine". Predsednik  Zelenski uputio je i molbu članovima američkog Kongresa da ne odustaju od vojne pomoći jer bi, tvrdi on, takvoj blokadi alternativa mogla da bude rizikovanje eventualnog ruskog napada na zemlje NATO-a, što bi američke vojnike uvuklo u sukob. Zelenski koji liči na nekoga koji Zapad drži kao svog taoca čak tvrdi da je Ukrajina na prvoj liniji odbrane "zapadne demokratije, Evrope i naših zajedničkih vrednosti". Pri tom je upozorio da bi bilo kakvi pregovori zahtevali povlačenje Rusije.

Ali, iako prepisano iz udžbenika zapadne propagande straha, njegova poruka nije uplašila nikoga. Ukrajinski predsednik će, kako se ocenjuje u političkim i vojnim krugovima u Vašingtonu, morati da se pomiri sa predajom teritorija Rusiji tokom eventualnih mirovnih pregovora. U tim krugovima se otkriva da Amerikanci već počinju da se slažu sa tim. I Zapad već gura Ukrajinu ka tome da prihvati da se odrekne teritorija i Ukrajina više ne može da utiče na situaciju na političkom i vojnom polju ma koliko novca i naoružanja joj davao Zapad.

Jedan od planova administracije predsednika Bajdena je da američkoj javnosti saopšti kako su, u stvari, pobedili u Americi jer su sprečili da Rusija ne uzme celu Ukrajinu nego samo to što je do sada osvojila. To bi se "prodalo" američkoj javnosti.

Među zapadnim saveznicima su, kako izgleda, uloge podeljene pa sve počinje da liči na onaj stari model "dobar i loš inspektor". U stvari, veoma je haotično a Ukrajinci ginu svakoga dana. Pre neki dan je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen po šesti put od početka rata posetila Kijev i istakla da je Ukrajina postigla napredak na brojnim poljima označavajući posebno pravosudne reforme. Valjda u zabrani crkve, ruskog jezika i neistomišljenika i čak njihove likvidacije. Takođe, ocenila je,  Ukrajina je  načinila "izvanredan napredak" ka prijemu u Evropsku uniju (EU).

EU je već dala 83 milijarde dolara kao ratnu pomoć Ukrajincima i planira da pošalje još tri miliona evra, dodala je Fon der Lajen i prenela uveravanja da će EU stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Na to je Zelenski, kako su preneli mediji, odgovorio da je ukrajinska vlada "već implementirala sve korake neophodne da se ispune uslovi za prijem u EU".

Sve je postalo nadrealno

Istovremeno je premijer Mađarske, zemlje članice EU i NATO-a, Viktor Orban izjavio da je postalo jasno da je evropska strategija koja je i dalje na snazi, a koja se tiče Ukrajine, "potpuni promašaj". Orban je ukazao da "Evropa želi da Ukrajina nastavi da ratuje, dok će ih oni finansirati i davati oružje. Oni misle da će Ukrajina pobediti, a Rusija izgubiti, te da će na kraju uspeti da smene rukovodstvo Rusije i da pregovaraju sa novim rukovodstvom". 

Ipak, Orban tvdi da postoji i plan B, za koji se zalaže i Mađarska, a on uključuje podršku miru i bezbednosti. "Mi pozivamo na mir i izgradnju nove infrastrukture bezbednosti, koja će biti prihvatljiva i za Ukrajinu i za Rusiju", kazao je mađarski premijer. Orban nije rekao šta bi taj plan B mogao da znači a u zapadnim političkim krugovima se tvrdi da takav plan ne postoji izuzev sve prisutnijeg razmišljanja o povlačenju iz rata u Ukrajini.

Da bi se prikrile te praznine nudi se i priča o nekakvom strateškom dijalogu Amerike i Rusije. Takav dijalog ne samo da ne postoji nego nije ni realan.  Naravno, jednog dana će do toga doći ali za sada nije realno. A i kada do toga dođe pozicije i Rusije i Amerike će biti potpuno drugačije nego što se to sada zamišlja u Vašingtonu.

Ratovi se jednog dana moraju završiti ali to nije rešenje za probleme Zapada koji dovode do globalne destrukcije. Zapadna moć i njegova dominacija opadaju ali je i dalje globalno uređenje skoro nemoguće bez tog dela sveta.  

Zapadu je zato neophodna potpuna promena mentalnog sklopa, promena pristupa problemima u svetu. Zapad više nije centar sveta a i dalje se ponaša kao da jeste. To je naravno velika iluzija i današnji Zapad nema kapaciteta da se nosi sa svetskim problemima. Vojna sila i već otrcana propaganda kao i uvek nisu dovoljne. Ali se ne odustaje i malo je verovatno da će se promene u zapadnom pogledu na svet u skorije vreme i desiti. A dok se to ne desi biće novih ratova kao što to svedoči aktuelni rat u Izraelu.

I ratni porazi kao da nisu važni. U Ukrajini se poraz već desio a prikrivanje poraza je istovremeno nagoveštaj da takozvani Kolektivni zapad polako diže ruke od rata i Ukrajine i samo se traži povoljan trenutak i način kako to predstaviti domaćoj javnosti. Kao i bekstvo iz Avganistana pre dve godine. Kako to Englezi kažu "sve će se završiti u suzama".

image
VV inauguration
banner