Rusija

Putin razgovarao sa Erdoganom: Zajednički energetski projekti pre svega

Predsednici dveju zemalja istakli su značaj stvaranja regionalnog gasnog čvorišta u Turskoj, kao i neophodnost uklanjanja prepreka snabdevanju zemalja ruskim proizvodima
Putin razgovarao sa Erdoganom: Zajednički energetski projekti pre svegawww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas telefonom o zajedničkim energetskim projektima i razmenili mišljenja o stvaranju regionalnog gasnog čvorišta u Turskoj, saopštili su iz Kremlja.

"Naglašen je poseban značaj zajedničkih energetskih projekata, pre svega u gasnoj industriji. Uzimajući u obzir rezultate nedavnih razgovora u Istanbulu, Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora "Gasproma", nastavio je razgovore o inicijativi za stvaranje regionalnog gasnog čvorišta u Turskoj", navodi se u saopštenju.

Šefovi država su razmatrali i proširenje bilateralne saradnje u različitim oblastima. Između ostalog, fokusirali su se na rekordan rast trgovinskog prometa.

Dogovor o žitu treba da bude sveobuhvatan

Ruski i turski predsednik razgovarali su danas i o sporazumu o žitu za koji su rekli da je "složene prirode, kao i da je neophodno ukloniti prepreke snabdevanja zemalja ruskim proizvodima".

"Predsednik Putin razgovarao je danas sa svojim turskim kolegom o primeni Istanbulskih sporazuma od 22. jula, o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva. Ovaj posao je složene prirode, koji zahteva eliminisanje svih prepreka dostavi ruskih proizvoda zemaljama kojima su najviše potrebni", naveli su u Kremlju.

O situaciji u Ukrajini i Siriji

Putin je u razgovoru sa Erdoganom izneo procenu situacije oko Ukrajine, a takođe su se dogovorili da održavaju kontakte u vezi sa situacijom u Siriji.

"Vladimir Putin je izneo procene situacije u Ukrajini. Osim toga, Putin i Erdogan su razgovarali o rešavanju situacije u Siriji u kontekstu poštovanja odredbi Memoranduma iz Sočija iz 2019. godine. Precizira se da Ministarstva odbrane i spoljnih poslova dve zemlje nastavljaju da održavaju bliske kontakte po ovom pitanju", zaključili su u Kremlju.

 

image