Rusija

UN bez Rusije? Zaharova: Dok psi laju, karavani prolaze

Istorija nam dobro pokazuje da je pretnja Rusiji jako često dolazila upravo sa Zapada i to se ne sme zaboraviti, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
UN bez Rusije? Zaharova: Dok psi laju, karavani prolazewww.globallookpress.com © MFA Russia

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je danas poslednji predlog Kijeva prema kojem bi Rusiju trebalo izbaciti iz Ujedinjenih nacija, rekavši da na takve izjave uopšte ne treba obraćati pažnju ili, kako je lepo objasnila, "dok psi laju, karavani prolaze".

Ne treba reagovati na ovakve "bolesne tvrdnje", već ih samo primati k saznanju, znajući da su to potpuno iracionalni predlozi. Kijevski režim očigledno ni ne razume do kakvih bi posledica ovakva odluka mogla dovesti, poručila je Zaharova.

Prethodno je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova ove nedelje pozvalo međunarodnu zajednicu da liši Rusiju statusa člana UN-a i da je isključi iz Saveta bezbednosti organizacije. Bez obzira na to što je ovo nemoguće zahvaljujući 23. članu Ustava UN-a, iz Kijeva, po svemu sudeći, ne odustaju od ovakvih predloga, te ovo nije prvi put da se odatle govori na ovu temu.

U razgovoru za radio "Sputnjik", portparolka ministarstva osvrnula se i na konfrontaciju Zapada i Rusije koja, kako je rekla, traje više od 100 godina. Dodala je da je uvek iznenađuje kada čuje da postoje pretnje koje dolaze sa drugih strana, jer je Moskva, nažalost, već dva puta ratovala protiv Zapada tokom Dva svetska rata. Ruska istorija dobro pokazuje da joj je pretnja jako često dolazila upravo sa Zapada i to se ne sme zaboraviti, poručila je.

"Naravno, moramo biti spremni na sve potencijalne pretnje koje mogu dolaziti sa najrazličitijih strana, uključujući i sajber napade, ali ne smemo zaboraviti da je naša zemlja više puta tokom istorije branila svoj narod i buduće generacije, ali i tradiciju, vrednosti i čitavu kulturu od napada koji su dolazili sa Zapada", objasnila je.

U tom kontekstu, Zaharova je podsetila da je Moskva neprijateljima uvek pokazivala da sa njom nema šale, što su, po svemu sudeći, tamo opet zaboravili, iako je Berlin putem velikih stradanja "došao do duhovnog obogaćenja". 

Glavna karakteristika zapadne politike danas je, kako je kazala, licemerje, a osnovni instrument – širenje dezinformacija. "Suštinu njihove politike čini propaganda", te se situacija u odnosu na ranije periode ipak znatno promenila i doživela pravu metamorfozu, poručila je.

Ako se ranije o pravim ciljevima javno govorilo, a neprijatelji otvoreno prozivali, danas se to radi drugačije – koriste se nekakve kamuflaže, čudne formulacije, ali suština je i dalje nepromenjena, zaključila je.

"Od humanog odnosa prema ljudima koji se nalaze u teškim životnim situacijama nije ostalo ni traga. Ne samo da zatvorenici bivaju streljani, već se ovakve stvari čak ni ne osuđuju", rekla je.

O ulasku Ukrajine u EU

U tom kontekstu, Zaharova tumači i trenutna obećanja Evropske unije da će Ukrajina postati jedna od članica, dok joj iz Nemačke poručuju da će taj proces ipak biti jako dug i ponekada veoma težak.

Ova izjava, kako je kazala, pomalo liči na citat iz filma "Đubretar".

"'Bićeš bogata i srećna, ali ne dugo'. Čini mi se da kada bi Analena Berbok pogledala ovaj film, ona bi za sebe otkrila dosta toga novog i ubuduće bi davala malo realističnije izjave. Mislim da bi predstavnici zapadne Evrope, odnosno, ovog saveza EU i NATO, trebalo da predstave konkretan plan, dijagram ili infografiku kada govore o evropskom putu Ukrajine. Onda bismo svi razumeli šta oni zapravo o svemu tome i misle. Jer sada su to sve samo pusta obećanja, presipanje iz šupljeg u prazno. Neka daju neke tačne odrednice, na primer, vreme, brzina pristupanja uniji itd.", prokomentarisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova nedavnu izjavu zvaničnog Berlina.

O odnosima Moskve i EU

Ona je još jednom ponovila i da nije Moskva prva izazvala rušenje odnosa sa Evropom, već da se držala strategije da ono što se vekovima gradilo ne bi trebalo rušiti.

"Vrlo je bitno što nismo mi ti koji rušimo ove odnose, već cenimo sve što je do sada bilo dobro u njima. Neka se sada ove države suoče sa ponosnom izolacijom na evropskom kontinentu, a mi ćemo nastaviti da radimo na drugim projektima, da se razvijamo u drugim pravcima", poručila je Zaharova.

Povratak SSSR-a puka fantazija

Upitana da da komentar na to da li bi bilo moguće nekada u budućnosti ponovo doživeti neku vrstu SSSR-a, rekla je da su ovakve ideje samo fantazija koja se ne bazira na nekakvim naučnim činjenicama.

Fantazirati na temu šta bi bilo kad bi bilo nije u skladu sa trenutnim istorijskim realijama, jer je stvaranje i postojanje SSSR-a bilo uslovljeno čitavim nizom faktora, što je dovelo do njegovog postojanja.

O tome šta je sve imalo uticaj na formiranje i opstanak SSSR-a napisano je već mnogo radova, te je neumesno govoriti na tu temu, poručila je. "Istorija je jedan poseban proces".

O rušilačkom karakteru ukrajinskih vlasti

Ipak, po njenim rečima, nakon raspada SSSR-a, kada se Ukrajina potpuno izdvojila kao posebna država, tamošnje vlasti nisu uspele ništa pozitivno da urade sa zemljom, već su je razrušili.

Pretvorili su je u "jednu nefunkcionalnu, poniženu i pokradenu" zemlju.

"Za sve ove godine nisam videla ništa što bi vodilo nekakvoj obnovi, konstruktivnim promenama", rekla je.

image