Rusija

"Njujork tajms": Sankcije nisu dotakle Rusiju, ali "mogle bi"

Prognoze davane ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu predviđale su i mnogo oštriji dvocifreni pad, priznaje američki list
"Njujork tajms": Sankcije nisu dotakle Rusiju, ali "mogle bi"© Tanjug/AP Photo, File

Zapadne sankcije Rusiji još nisu ispunile svoj cilj, jer, kako prenosi "Njujork tajms", ruska ekonomija je u poslednjih 11 meseci doživela skromniji pad nego što se očekivalo.

Saveznici Ukrajine, sada se teše upozorenjima stručnjaka koji za ovaj list navode da je ipak "prerano reći kako će Moskva izdržati potpuni uticaj najtežih poteza koje je Zapad povukao protiv ruske nafte".

Ruska ekonomska proizvodnja će, prema rečima ministra finansija Antona Siluanova, do kraja godine pasti za 2,7 odsto, a takav pad manji je od 3,4 odsto koliko je prognozirao Međunarodni monetarni fond.

"Prognoze davane ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu predviđale su i mnogo oštriji dvocifreni pad, najavljujući ekonomsku kontrakciju koja se u Rusiji nije videla od bolne postsovjetske transformacije ranih 1990-ih", podseća "Njujork tajms" kako su se izjalovile nade Zapada.

Premijer Mihail Mišustin potvrdio je da Rusija prkosila negativnim prognozama zapadnih analitičara, i naveo da je pad privrednog proizvoda od januara do novembra bio za dva odsto manji u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Suštinski, Rusija još nije osetila sankcije, "a kad će ne znamo".

Jer, eksperti koji su govorili za "Njujork tajms" sve vreme su pričali samo u potencijalu, pa tako veruju da bi ekonomski izgledi Rusije "mogli" da se pogoršaju u narednim mesecima, kada se bude video pun uticaj embarga EU na rusku naftu i ograničenja cena koje su gurale SAD.

I naučni saradnik Huver instituta na Univerzitetu Stanford Majkl S. Bernstam priznao je da je Mišustin u pravu o tome da je Rusija prkosila zapadnjačkim ekonomskim predviđanjima.

Ali, kako on ističe, ruski premijer u pravu je "samo tehnički, trenutno i u užem smislu".

Jer podaci iz decembra bi opet "mogli" da budu prelomni trenutak za rusku ekonomiju.

Iz podataka ruske statističke agencije "Rostat",  Bernstam očitava "znake koji pobijaju mutne dugoročne izglede", jer maloprodaja je, na primer, u novembru opala za 7,9 odsto na godišnjem nivou, što ukazuje na značajan pad potražnje zbog koga je, kako navodi list i prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov priznao da je zabrinut.

image