Rusija

Patrijarh Kiril: Put do mira je u pravoslavlju

Rusi i Ukrajinci su jedan isti narod u koji su druge zemlje oduvek želele da poseju razdor, poručio je poglavar Ruske pravoslavne crkve
Patrijarh Kiril: Put do mira je u pravoslavljuwww.globallookpress.com © Russian State Duma Press Service

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril u ovogodišnjoj božićnoj poslanici čestitao je svim vernicima praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista, pozvavši sve ljude na povratak veri u kojoj, kako kaže, vidi spas i put do mira ne samo u Ukrajini, već i celom svetu.

"Oslanjajući se na veru konflikti se mogu prevazići. Daj Bože, da nam živa vera koja nam je darovana kroz ovaploćenje sina Božjeg pomogne da uredimo život i međusobne odnose, i više od toga – odnose među državama, da eliminišemo iz njih zlobu i protivrečnosti koji sada ugrožavaju opstanak čitavog čovečanstva", poručio je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

On je upozorio da je "odstranjivanje Boga iz života, stvaranje tehnokratske bezdušne civilizacije kojoj Bog nije potreban nešto najstrašnije što se može zamisliti".

Na jučerašnjem bogosluženju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, ruski patrijarh je pozvao sve da se pomole za otadžbinu, vojsku, sve one koji se bore na "ukrajinskom tlu", za Rusiju, za  vlast, ali i za sve one koje ovih dana proteruju iz Kijevo-Pečerske lavre.

"Želim svima da ovu Božićnu noć dožive na poseban način, da osete Božije prisustvo, da se svim srcem mole za svoje najmilije, za sebe, za našu Otadžbinu, za oni koji danas stradaju, za našu braću u Ukrajini koju danas proteruju iz Kijevo-Pečerske lavre - Lavre, koja je vekovima bila čuvar pravog, neiskrivljenog Pravoslavlja. Pomolimo se za našu braću i sestre. Verujemo da će se jednog dana sva ova đavolska iskušenja povući. I jednog dana, kako vreme bude prolazilo, mnogi će se sa osmehom sećati ovih bednih pokušaja da se uništi kanonska Pravoslavna Crkva u Ukrajini. Molićemo se za našu braću i sestre na ukrajinskom tlu, molićemo se za našu zemlju, za vlast, za vojsku, za našu rodbinu i prijatelje u nadi da će istina pobediti silom i milošću Božijom", poručio je ruski patrijarh tokom prazničnog videoobraćanja pred početak liturgije u hramu Hrista spasitelja u Moskvi.

On je dodao da će pravoslavlje opstati, ali da Ukrajina sada mora da bude spremna da podnese određenu žrtvu kako bi se ono sačuvalo. Ovo, kako je kazao, nisu dobrovoljna žrtvoprinošenja, već najprirodnija reakcija pravoslavnih građana koji su bili prinuđeni da odgovore na izazove sa kojima su se suočili.

Ukoliko se Ukrajinci pomire i prihvate ideju promene pola i sav taj relativizam koji dolazi sa Zapada, oni će onda izgubiti svoj nacionalni identitet i to će prestati da bude sveta zemlja, istakao je poglavar RPC u intervjuu za televiziju "Rusija 1".

"Šta će onda biti sa podvigom svetih Božijih ugodnika, Kijevo-Pečerskom lavrom, Počajevskom lavrom i celom monaškom tradicijom? Ovde se, zapravo, radi o borbi protiv Pravoslavne crkve, koja je uvek bila, i koja će, daj Bože, i ubuduće ostati velika moralna i duhovna snaga ukrajinskog naroda", objasnio je.

Svi oni, koji nisu odstupili od kanonske pravoslavne crkve su na pravom putu, kazao je patrijarh, dodavši da su pravoslavlje i crkva danas u Evropi na udaru takozvanih demokratija i različitih sloboda. Ipak, napomenuo je da veruje u snagu duha pravoslavnog ukrajinskog naroda, koji je jak u svojoj veri, hrabar i veoma emotivan.

"Daj Bože da sve ove najbolje osobine ukrajinskog naroda pomognu ukrajinskoj zemlji da prebrodi duboku duhovnu krizu u kojoj se zemlja našla. Međutim, ovo nije samo politička, već i duhovna kriza. I svi ovi pozivi na demokratizaciju zemlje, pokušaji da se od nje stvori zapadna država su, naravno, pomamili sve one koji ovakve pozive povezuju sa poboljšanjem materijalnog stanja. Eto, na Zapadu žive bogati ljudi, njima je dobro, i ako pođemo i mi ovim putem, onda će i nama biti dobro. Ali, kao što znamo , u isto vreme to podrazumeva i pitanja kao što su promena pola, kritički odnosa prema religiji i mnogo toga što danas ide uz ruku sa dehrišćanizacijom zapadnog društva", upozorio je patrijarh Kiril.

Dodao je da su svi pokušaji da se kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva uništi jadni, te izrazio nadu da će pravda pobediti uz pomoć Božije milosti. 

Poglavar RPC ukazao je i na jednu veoma bitnu stvar. Rekao je da su Rusi i Ukrajinci jedan isti narod, veliki narod, koji naseljuje teritoriju od Belog do Crnog mora. Ovo je, kako kaže, uvek plašilo druge narode, koji su se od davina trudili da ga razdvoji i da unutar ovog jednog istog naroda izazove sukobe. 

"Danas se u Ukrajini čini sve da u očima Ukrajinaca Rusija zaista postane neprijatelj i da za Ukrajince ruski narod, Rusi zaista postanu drugi narod. Budućnost, naravno, zavisi od toga koliko će biti 'uspešna' ova akcija koja je usmerena na stvaranje ponora između dva dela jednog istog naroda. Crkva mora učiniti sve da Ukrajinci i Rusi nikako ne postanu neprijatelji", zaključio je patrijarh Kiril.

U pravom Božićnom duhu, podsetio je na prave, hrišćanske vrendosti. Ruski patrijarh je pozvao sve vernike da u svakodnevnom životu ispovedaju pravoslavlje putem milosrđa, dobrih dela prema najbližima, ali i kolegama sa posla i svima onima koji se nalaze u nevolji ili su bolesni. Istakao je da crkva aktivno posećuje one koji su u ukrajinskom konfliktu zadobili povrede i čini dosta toga kako bi pomogla svima onima koji su na neki način postradali od njega. "Iskreno nam je žao i molimo se za sve one koji su tokom aktuelnog vojnog sukoba poginuli ili su zadobili povrede", poručio je. 

image