Rusija

Kremlj: Rusija je uvek spremna za pregovore, ali ih Ukrajina zabranjuje zakonom

Postizanje ciljeva na miran način je za nas poželjnija opcija, poručio je portparol Kremlja
Kremlj: Rusija je uvek spremna za pregovore, ali ih Ukrajina zabranjuje zakonom© Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Moskva spremna da pregovorima reši problem u Ukrajini i da je postizanje ciljeva na miran način poželjna opcija, prenose "RIA Novosti".

"Rusija je uvek bila spremna da probleme rešava pregovorima, a predsednik Putin je više puta rekao da mi i dalje održavamo tu spremnost. Naravno, postizanje naših ciljeva mirnim, političkim i diplomatskim sredstvima je poželjna opcija", poručio je Peskov.

On je dodao da to trenutno nije moguće u okruženju u kome zakoni zabranjuju predsedniku Ukrajine da vodi bilo kakve razgovore sa Rusijom ili da ima bilo kakve kontakte.

"Dok je taj zakon na snazi u Ukrajini, u uslovima kada Zapad očigledno nije sklon da Kijevu dozvoli bilo kakvu fleksibilnost po ovom pitanju, da kažu da postoje neke perspektive, to sada nije moguće", rekao je Peskov.

Na Zapadu raste nezadovoljstvo zbog korupcije u Ukrajini

Peskov je rekao da raste nezadovoljstvo zapadnih zemalja u vezi sa korupcijom u Ukrajini nakon gotovinskih injekcija,

"Primećujemo manje-više trezvene glasove koji se još stidljivo interesuju za efikasnost trošenja ovih basnoslovnih suma na Ukrajinu. Znate da i Ukrajina boluje od ove bolesti, mislim na korupciju. Tok tog novca je jasno zaslužan za to i sve više ljudi na Zapadu to razume", dodao je.

On je dodao da zapadne zemlje nastavljaju da "pumpaju" Ukrajinu, a da istovremeno te zemlje već imaju problema u nizu oblasti.

"Za sada vidimo da zemlje Zapada, odnosno zemlje članice Alijanse predvođene SAD, potvrđuju spremnost da nastave da izdvajaju novac i upumpavaju oružje u Ukrajinu. Istovremeno, vidimo određene probleme sa vojno-industrijskim kompleksom ovih zemalja, sa iscrpljivanjem njihovih zaliha naoružanja i municije, ali za sada vidimo njihovu izjavu da će, uprkos svim poteškoćama, nastaviti da 'pumpaju' Ukrajinu", naglasio je.

Rusija će obezbediti svoje interese u slučaju uvođenja gornje cene nafte

Kako je Peskov naveo, Rusija će učiniti sve da osigura svoje interese na energetskom tržištu, kao i da će se suprostaviti svim restriktivnim merama.

"Učinićemo sve da osiguramo svoje interese. Tržište to dozvoljava", rekao je Peskov komentarišući izveštaje o nameri G7 da odredi dve granice cena naftnih derivata iz Rusije.

Peskov je dodao da će se o uspesima ruske vojske u Ukrajini, govoriti nakon ispunjenja ciljeva, ali da su taktički uspesi takođe jako važni.

"Svi ti uspesi se dobijaju po prilično visokoj ceni. Po cenu fantastičnog herojstva naših boraca. Dakle, ovo je još jedan razlog da budemo ponosni na one naše momke koji ne štede ni život ni zdravlje na licu mesta", naglasio je.

image