Rusija

Zaharova: Nemačka da pojasni svoju poziciju, jeste li u ratu sa Rusijom ili ne?

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo Berlin da se izjasni posle protivrečnih komentara zvaničnika
Zaharova: Nemačka da pojasni svoju poziciju, jeste li u ratu sa Rusijom ili ne?www.globallookpress.com © Frederic Kern/Keystone Press Agency

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zatražila je od ambasadora Nemačke u Rusiji da pojasni poziciju Berlina u sukobu u Ukrajini.

"Da li znaju šta rade? Njihova ministarka spoljnih poslova govori da njena država zajedno sa još nekim ratuje protiv Rusije. A isto to ministarstvo sebe ne smatra učesnicom u sukobu. S obzirom da se te dve teze razilaze i protivreče jedna drugoj, ambasador Nemačke će morati da ih pojasni", napisala je na Telegramu.

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok ranije ove nedelje je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope poručila da zemlje EU zajedno ratuju protiv Rusije. Za razliku od Berbok, nemački kancelar Olaf Šolc više puta je upozoravao na opasnost eskalacije sukoba i mesecima je oklevao da pošalje tenkove Kijevu.

Iz Pariza su ubrzo potom požurili da se ograde. "Mi nismo u ratu sa Rusijom i niko od naših partnera nije", rekla je portparolka francuskog ministarstva An-Kler Ležendr.

image