Rusija

Peskov: Putin i Erdogan imaju poseban odnos

Portparol Kremlja kaže da će se specijalna vojna operacija nastaviti uprkos zahtevima Kijeva da dobiju još više naoružanja i nastojanju da se sve više zemalja NATO direktno uključi u sukob
Peskov: Putin i Erdogan imaju poseban odnosNone © Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem dovodi do eskalacije sukoba, ali da je trenutna situacija u ćorsokaku, jer tok događaja ne može da se promeni, prenose "RIA Novosti".

"Ukrajina traži sve više i više novog naoružanja, a Zapad podstiče te zahteve, uveravajući u spremnost da obezbedi oružje. Takva situacija je u ćorsokaku, jer to dovodi do značajne eskalacije i do toga da sve više zemalja NATO direktno uključi u ovaj sukob", rekao je Peskov.

On je napomenuo da takve akcije nisu u stanju da potencijalno promene tok događaja i da se ništa neće promeniti.

"Specijalna vojna operacija će se nastaviti", poručio je Peskov.

Ranije je "Špigl" objavio da zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Melnik zahteva da Nemačka isporuči borbene avione, ratne brodove i podmornice Ukrajini.

Odnosi Moskve i Pariza nemaju se čime pohvaliti

Peskov je dodao da se odnosi Moskve i Pariza nemaju čime pohvaliti, kao i Rusije i zemalja EU, ali ako bude potrebno, dijalog sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom će biti nastavljen.

"Predsednik Putin ima odvojeni dijalog sa predsednikom Makronom i ako bude potrebno, nastaviće se. Sada, nažalost, nemamo čime da se hvalimo. Nismo mi krivi. Kako u kontekstu rusko-francuskih odnosa, tako i u odnosima Rusije sa zemlje EU. Ni manje ni više, znamo da potencijalno takav dijalog može biti nastavljen ako bude potrebno", dodao je.

Peskov je ranije rekao da Putin i Makron održavaju kontakte, ali da je "trenutno pauza u dijalogu, kao i da je u prethodnoj fazi kontakt bio veoma koristan i veoma konstruktivan, uprkos svim postojećim nesuglasicama".

Ruske obaveštajne agencije analiziraju informacije o napadima na Iran

Portparol Kremlja rekao je da ruske specijalne službe analiziraju informacije o napadima na Iran i da u svakom slučaju takve akcije protiv suverene države mogu se samo osuditi.

"Naša služba sada analizira informacije kako bi dobila potpuniju sliku o tome šta se dogodilo. U svakom slučaju, potrebno je samo osuditi bilo kakve akcije koje su uperene protiv suverene države", naglasio je on.

Ranije je agencija "IRNA" napomenula da je skladište municije iranskog Ministarstva odbrane u gradu Isfahanu, gde se u nedelju uveče dogodila snažna eksplozija, napalo dronovima.

Nema kontakata između Rusije i NATO-a

Peskov je naveo da je sada teško govoriti o izgledima za dijalog sa NATO-om, pošto je Alijansa odavno prekinula bilo kakve kontakte sa Rusijom.

"Što se tiče NATO-a i kontakata, takvih kontakata nema. Znate da je svojevremeno NATO prekinuo bilo kakve kontakte sa našom zemljom. Zbog toga je u ovom trenutku veoma teško govoriti o tome", dodao je.

Na pitanje novinara o tome koje knjige treba da pročita nemački kancelar Olaf Šolc, Peskov je rekao da nema pravo da daje preporuke, ali da "bi bilo lepo da su to istorijske".

Putin i Erdogan imaju poseban odnos

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan imaju poseban odnos zasnovan na međusobnom poverenju i poštovanju, ispunjavanje obaveza se obostrano ceni, istakao je Peskov.

"Ne možemo da komentarišemo tursko-francuske odnose. Vi znate da predsednik Putin i predsednik Erdogan imaju poseban odnos. Oni su zaista zasnovani na međusobnom poverenju, međusobnom poštovanju,posvećenosti obavezama koje preuzimaju. A sposobnost ispunjavanja svojih reči, svojih obaveza se vrednuje obostrano", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li u Kremlju podržavaju Erdoganov stav o Makronu

image