Rusija

Peskov: Zelenski ne može da stane na crtu Putinu

Znamo sa kakvim obećanjima je sadašnji ukrajinski lider izabran za predsednika, a nije rešio problem Donbasa, nije ispunio sporazume iz Minska, a kako se ispostavilo, nije ni planirao da ih ispuni, već se spremao za rat, podsetio je portparol Kremlja
Peskov: Zelenski ne može da stane na crtu Putinuwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je odavno prestao da bude potencijalni pregovarač sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jer nije ispunio obaveze iz Minskih sporazuma, već se pripremao za rat, rekao je novinarima u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Znamo sa kakvim obećanjima je gospodin Zelenski izabran za predsednika. Nije teško da ih se setimo i da podsetimo ukrajinske birače koji su glasali za njega. On nije rešio problem Donbasa, nije ispunio sporazume iz Minska, a kako se ispostavilo, nije ni planirao da ih ispuni, već se spremao za rat. Dakle, on odavno više nije mogući oponent predsedniku Putinu", rekao je Peskov.

Ranije je Zelenski rekao da "nije zainteresovan" za susret i pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zakone koji zabranjuju pregovore sa Rusijom. Zelenski je ranije na samitu G20 rekao da "neće biti Minska 3" a Peskov je u komentaru za "RIA Novosti" rekao da takve reči potvrđuju stav Kijeva i njegovu nespremnost na pregovore.

Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da pregovara.

Sa druge strane, primetio je Peskov, isporuka zapadnog oružja Ukrajini svedoči o njihovoj direktnoj umešanosti u sukob.

"Stalno stižu izjave iz evropskih prestonica i iz Vašingtona da slanje raznih sistema naoružanja u Ukrajinu nipošto ne znači da su ove zemlje ili zemlje Alijanse umešane u sukob u Ukrajini. Mi se kategorički ne slažemo sa tom tezom. Sve što Zapad trenutno radi doživljava se kao direktno učešće u sukobu, a po svemu sudeći njihovo uplitanje je sve intenzivnije", rekao je Peskov.

Nemačka vlada je u sredu saopštila da je odlučila da u Ukrajinu prebaci nemačke tenkove "leopard 2", a Bela kuća je potvrdila nameru da pošalje 31 tenk M1 "abrams" u Ukrajinu. Osim toga, Vašington namerava da pošalje osam oklopnih vozila za spasavanje M88 u Kijev, a kako je rečeno u Beloj kući, SAD se nadaju da će isporuka oružja Ukrajini ne samo pomoći Kijevu u odbrani, već će mu omogućiti i da zauzme izgubljene teritorije, uključujući Krim.

Pitanje izmene statusa specijalne vojne operacije zbog isporuke američkih i nemačkih tenkova Kijevu nije na dnevnom redu, rekao je Peskov.

Ranije je poslanik Držvne dume Rusije s Krima Mihail Šeremet, u jeku odluke SAD i Nemačke da isporuče tenkove za ukrajinsku vojsku, predložio izmenu statusa ruske specijalne operacije u Ukrajini, ne precizirajući koju, ali naglasio da su događaji koji su u toku već prevazišli uobičajeni vojni sukob.

"Nemamo takvu temu na dnevnom redu", rekao je Peskov novinarima.

image