Rusija

Egipatski diplomata preneo Lavrovu poruku Blinkena: "Rusija mora da stane"

Šta god Zapad govorio i ma koliko se pravdao parolama "put ka miru će doći sa našim oružjem", Rusija veruje da neće i svesna je da je NATO već uveliko uključen u sukob, pojasnio je šef ruske diplomatije
Egipatski diplomata preneo Lavrovu poruku Blinkena: "Rusija mora da stane"www.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko

Oružane snage Rusije i vojna komanda preduzimaju sve mere kako se planovi Zapada ne bi ispunili, i neće se ispuniti, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Egipta Samehom Šukrijem.

Dodaje da Rusija prati kako Zapad planira pošiljke oružja Ukrajini i kako je snabdeva sve ozbiljnijim naoružanjem.

"Vidimo da Zapad šalje teško naoružanje, ali preduzimamo mere da se Ukrajina ne pretvori u još veću opasnost za nas i da kijevski režim ne uspe da ugrozi prava svih državljana koji se osećaju kao deo ruske kulture i zajednice", naglasio je Lavrov odgovarajući na pitanje novinara gde se završavaju crvene linije posle kojih će Moskva da upotrebi silu kako bi zaustavila isporuke zapadnog oružja u Ukrajinu.

Lavrov je naglasio da je NATO već uveliko uključen u hibridni rat velikih protiv Rusije. 

Egipat svestan da konfrontacija sa Zapadom traje decenijama

Moskva gleda pozitivno na postupke Kaira u jeku sukoba u Ukrajini i antiruskih sankcija, istakao je Lavrov i dodao da su egipatske diplomate svesne da sukob traje već decenijama, zbog čega mu pristupaju odgovorno. 

On je podsetio da su potpisnici Minskih sporazuma  – bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko, bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel i bivši predsednik Francuske Fransoa Oland – iskreno su priznali da su ti sporazumi bili potrebni kako bi se rat protiv Rusije pripremio.

"Svi oni su priznali da je ukrajinski režim aktivno koristio period od mirovnih sporazuma za sabotažu i pripremu sukoba, za šta su zapadne zemlje stvarale uslove", rekao je Lavrov.

Lavrov dobio poruku od Blinkena

Lavrov je izjavio da je preko egipatskog ministra spoljnih poslova dobio "jednu poruku" od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, o Ukrajini sa zahtevom da "Rusija mora da stane i ode".

"Gospodin ministar je rekao da mi je preneo određenu poruku državnog sekretara Blinkena, koji je nedavno boravio u poseti Kairu. Ja to potvrđujem", objasnio je Lavrov.

On je naglasio i ponovio da je Rusija spremna da sasluša svaki ozbiljan predlog, ozbiljan je naglasio, koji ima za cilj rešavanje trenutne situacije ali u njenom sveobuhvatnom kontekstu.

Međutim, poruka koju je dobio od Blinkena, je, prema njegovim rečima, samo jedna u nizu površnih tvrdnji da Rusija mora da stane i onda će nekako sve biti u redu.

Lavrov je naglasio da je Entoni Blinken zaboravio da pomene koji je pravi interes SAD i Zapada, što je, međutim, preneo generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kada je boravio u Južnoj Koreji.

Lavrov je aludirao na reči Stoltenberga koji je izjavio da Rusija mora da izgubi, mora da bude poražena, Zapad ne može da dozvoli da Ukrajina izgubi, jer će to biti poraz Zapada, i ceo svet će izgubiti.

"Dao je sebi za pravo da govori, ne samo u ime tridesetak članova Alijanse, već u ime svih država sveta, Azije, Afrike i Latinske Amerike", naglasio je Lavrov.

Zapad dosledno nedosledan

Moskva je zabrinuta zbog situacije oko Irana, jer se Zapad odlučio za politiku ukidanja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), "očigledno im nije strano da olako odbacuju rezolucije Saveta bezbednosti UN i pređu na agresivne akcije", rekao je Lavrov.

"Zabrinuti smo zbog tenzija oko Irana. Smatramo da je ogromna greška Zapada, pre svega, učesnika JCPOA, što su se vode politikom ukidanja ovog izrazito važnog dokumenta, koji je jednoglasno odobrio Savet bezbednosti UN", pojasnio je.

Vašington razmatra vojne opcije kako bi sprečio Iran da nabavi nuklearno oružje, naglasio je Lavrov i dodao da ako SAD u te svrhe ne moraju da "kucaju na otvorena vrata" jer je iransko rukovodstvo doavno izdalo fatvu koja zabranjuje razvoj nuklearnog oružja.

"Postupci Zapada znače samo jedno – da oni i dalje više vole, baš kao što su radili u vezi sa sporazumima iz Minska o ukrajinskom rešenju, da pljuju na rezolucije Saveta bezbednosti UN i olako pređu na agresivne akcije koje uključuju vojnu silu", zaključio je Lavrov.

Palestinsko-izraelski dijalog

Moskva i Kairo se zalažu za što skorije pokretanje palestinsko-izraelskih pregovora u uslovima trenutne negativne dinamike, izjavio je Lavrov.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog negativne dinamike razvoja situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Obostrano smo potvrdili potrebu da se palestinsko-izraelski pregovori otpočnu što je pre moguće", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Rusija smatra da je neophodno da se obnovi rad "kvarteta" (Rusija, SAD, EU i UN) međunarodnih posrednika na bliskoistočnom rešenju, kao i da je poželjno da "kvartet" radi u bliskoj saradnji sa Ligom arapskih država.

"Za sada, nažalost, nije primećen napredak u ovom pravcu", dodao je ruski ministar.

Egipat i Rusija će koristiti samo nacionalne valute

Egipat namerava da poveća obim transakcija sa Rusijom u nacionalnim valutama, izjavio je egipatski ministar spoljnih poslova i dodao da će to olakšati trgovinske operacije ekonomskim operaterima.

"Nameravamo da povećamo obim transakcija u našim valutama. Trenutno smo u početnoj fazi, imamo još niz konsultacija o ovim pitanjima, ali smo fokusirani na dalji rad u ovoj oblasti", rekao je Šukri.

On je dodao da Egipat računa na povećanje snabdevanja žitom iz Rusije.

"Snabdevanje žitom je jedan od ključnih momenata naših odnosa, Rusija je jedan od ključnih dobavljača žita na svetsko tržište, koje je jedan od ključnih proizvoda u Egiptu", rekao je egipatski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, cilj je, ne samo da zadrže sadašnji tempo i obim snabdevanja, već i da ih dodatno povećaju i dodatno prošire trgovinu i u drugim pravcima.

image